close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De chaos na een computerinbraak verhelpen

Laura & Simon Burgers Het Morelli principe. Drie dagen om een ramp te voorkomen Jeugdboek
Ploegsma
Waardering: 7.0

Voordat ze het in de gaten hebben zijn Adam van zestien en zijn slimme klasgenote Wicky op het spoor van een grote ramp met de kerncentrale in Borssele. Het begint met een poging om een wedstrijd voor schoolkranten te winnen, waarvoor ze een interview in de gevangenis afnemen met een man die opmerkingen maakt, wat alles in gang zet. Natuurlijk eindigt het boek met de triomf in die wedstrijd, omdat de twee verslag kunnen doen van een ingewikkelde intrige en een ontknoping waar ze zelf de heldenrol in vervullen.

Het is de tweede jeugdthriller die componist Simon Burgers samen met zijn dochter Laura schreef. Hun debuut Copycat ging over de gevaren van klonen: Het Morelli principe  behandelt de consequentie van computercriminaliteit. Een beveiligingsbedrijf breekt via de computer in bij grote instanties, om vervolgens hun diensten aan te bieden en de veroozaakte chaos te verhelpen. De jonge helden gaan te werk volgens het principe uit de titel, dat verwijst naar een kunstkenner uit de negentiende eeuw en te maken heeft met het focussen op details. Leuk bedacht maar weinig verdiepend uitgewerkt, zoals veel zijstapjes in het verhaal.

Vader en dochter willen te veel informatie meegeven, over kunstgeschiedenis en de Tweede Wereldoorlog, op zich wel interessant maar nogal educatief opgediend en het verstoort het ritme en de vaart, en die zit er meer dan voldoende in. De auteurs hadden wat meer van deze darlings moeten killen want al dat gedoe met hacken en computers is ingewikkeld en boeiend genoeg. Teveel focus op details, de auteurs hebben het Morelli principe heel letterlijk genomen.

Titel Boek:

Het Morelli principe. Drie dagen om een ramp te voorkomen

Auteur:

Laura & Simon Burgers

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Tags : jeugdboekSchoolSpanning en avontuurthriller