close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

In de ban van een meisje dat uit het water opduikt

Daniël gaat met zijn vader een weekje naar een bungalowpark om er even uit te zijn, nadat moeder het gezin heeft verlaten. Zijn vader drinkt veel en Daniël is een dikke jongen die weinig aansluiting heeft met andere jongeren. Vader en zoon zitten elkaar in de weg en het vakantie-uitje lijkt op een mislukking uit te lopen. Totdat Daniël een geheimzinnig meisje ontmoet bij het water, dat voor hem wel en voor anderen niet te zien is. Daniël raakt in de ban van deze geestverschijning die stukje bij beetje prijsgeeft wat haar is overkomen. Ze is slachtoffer van een ernstige misdaad maar doordat het tijdens het extra uur van de zomertijd is gebeurd, heeft ze dit aardse nog niet kunnen verlaten.

Ze duikt af en toe letterlijk weer op en Daniël is volledig in haar ban en denkt op één of andere manier haar lot nog te kunnen keren. Hoe, dat wordt niet helemaal duidelijk, want ze is dood. De misdadiger duikt in dat ene uur ook weer op en er moet nog een keer definitief met hem afgerekend worden en dat stelt Daniël tot zijn doel. In een rommelige ontknoping wordt ook zijn vader daar nog bij betrokken en is er wel iets van spanning voelbaar. Maar het wil niet echt vlotten met deze psychologische geestenroman. De personages zijn karikaturaal en de echtscheiding van de ouders is er aan de haren bijgesleept. Het boek zwabbert tussen de echte en de geestenwereld en daarmee hinkt de auteur op meerdere gedachten en werkt geen van beide overtuigend uit. Dat gedoe met de zomertijd blijft vaag en onduidelijk, zoals veel in deze roman erg bedacht en geconstrueerd is en niet tot leven komt.

De relatie tussen Daniël en het meisje in het water geeft Het uur van de waarheid nog wel enig reliëf. De jongen is eenzaam en denkt eindelijk iemand te vinden die wat voor hem voelt en voor wie hij wat kan betekenen. Al weet hij in zijn achterhoofd ook wel dat het kansloos is: een affaire met een overleden meisje.

Titel Boek:

Het uur van de waarheid

Auteur:

Edward Hogan

Vertaler:

Merel Leene

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekLiefde en vriendschappsychologievader