close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Charlie is een toeschouwer van zijn eigen leven

Een boek uit 1999 dat in de Verenigde Staten door een aantal schoolbibliotheken in de ban werd gedaan vanwege de controversiele inhoud. Dat belooft meer dan het waarmaakt want er wordt in geblowd en gesexed maar echt schokkend is het allemaal niet.

Stephen Chbosky beschrijft in zijn debuut, dat hij binnenkort gaat verfilmen, de lotgevallen van Charlie bij wie het predikaat muurbloem niet helemaal past. Althans, niet op de sneue manier van het jongetje langs de kant dat niet mee mag spelen. Charlie heeft wel vrienden, zelfs hele goede, maar heeft veel moeite met echt contact en intimiteit. Hij kan zich niet helemaal opemstellen en geven en blijft daardoor een toeschouwer van zijn eigen leven. Het lukt niet om echt contact te krijgen met zijn gevoel. Hij beschrijft in dagboekvorm wat er gebeurt op school, in de omgang met zijn vrienden en zijn ouders. Hij vertelt over zijn populaire honkballende broer en zijn overleden tante Helen.

De dagboekvorm is nogal afgekloven en het is ongeloofwaardig dat Charlie de lezers als aanspreekpunt kiest  (‘ik schrijf naar jou omdat jij luistert en dingen begrijpt’). Misschien praat het gemakkelijker tegen een anoniem persoon maar iemand met zoveel schroom, is het geen logische keuze.  Charlie kent veel stemmingswisselingen. ‘Je voelt je heel slecht, en dan gaat dat gevoel weg en je weet niet waarom’. Hij legt er nogal eens de nadruk op dat hij niet met iemand naar bed wil en aan het einde van het boek wordt het waarom van al die gevoelens duidelijk. Een plot die wel veel verklaart maar ook nogal uit de lucht komt vallen

De belevenissen van een muurbloem is goed leesbaar proza met best aardige momenten, alhoewel zowel de stijl als vertaling wat onvast zijn. Maar het is geen boek dat beklijft. Als eerste boek in het nieuwe Young Adult fonds van Uitgeverij Prometheus was een sterkere keuze denkbaar geweest. Dat fonds is een mooi initiatief dat aanhaakt bij de ontwikkeling dat 15+-ers als lezersgroep serieuzer worden genomen. Het is afwachten hoe het Prometheus Young Adult zich gaat ontwikkelen, hopelijk wordt er ook werk van Nederlandse auteurs uitgegeven.

Titel Boek:

De belevenissen van een muurbloem

Auteur:

Stephen Chbosky

Vertaler:

Roos van de Wardt

Kaft:
Tags : dagboekFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapSchoolseks