close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een bos broers

Tineke Honingh Elke dag broerdag Kinderboek
Van Holkema & Warendorf
Waardering: 7.5

‘Het woord ‘advocaten’ had ervoor gezorgd dat alle reeën en spechten uit mijn gedachten waren gejaagd en er nu drie films tegelijk in mijn hoofd speelden, die allemaal eindigden in een scheiding tussen Kees en mij’. Zo’n mooie zin was  nog niet te vinden in Robbie’s Songboek , het debuut van Tineke Honingh, die daarna Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) schreef en als schrijfster duidelijk is gegroeid.

Verteller Noa kondigt in Elke dag broerdag een ‘broeralarm’ af nadat er een brief van een advocaat is binnengekomen in het gezin waar hij met zijn moeder en vier broers woont. Het is een samengesteld gezin, en dus is de stamboom voorin niet overbodig. De nieuwe man van zijn moeder nam twee zoons mee en samen kregen ze nog een nieuw broertje: Tibbe. De vijf zijn zo met elkaar vertrouwd dat alle alarmbellen afgaan bij een bericht dat de harmonie zou kunnen verstoren. In de vorige advocatenbrief werd de verhuizing van twee van de broers naar Engeland aangekondigd, die uiteindelijk niet doorging.

Stel dat het nu weer aan de hand is? Waarom is hun moeder ineens zo zwijgzaam en doet ze zo geheimzinnig en organiseert ze een zogenaamde ‘broerdag’. De broers vertrouwen het niet en besluiten hun lot in eigen hand te nemen en de rollen om te draaien. Ze lopen weg om de ouders een lesje te leren en gaan op zoek naar een kinderadvocaat die samen met hen een ‘ouderschapsplan’ kan maken. De nacht in het bos is avontuurlijk maar de broers hebben elkaar en zitten ‘helemaal in hun ritme’, zoals Noa het uitdrukt. Ze zoeken een naam voor wat ze zijn, een roedel, een bende, een kluwen? Nee, zegt de jongste: we zijn ‘een bos broers’. Broers die sterk met elkaar verbonden zijn en een eenheid vormen. Dat is mooi maar ook erg harmonieus en romantisch neergezet, tegen het randje van ongeloofwaardig.

Elke dag broerdag is enigszins schematisch maar vaardig geschreven en met goed uitgewerkte karakters, met een mooie twist aan het einde. Het is knap hoe Honingh een verhaal over een samengesteld gezin verweeft met een avontuur in het bos. En tussen de regels door commentaar levert op de manier waarop volwassenen beslissingen nemen die grote invloed hebben op het leven van hun kroost.

 

 

Tags : bosbroerDieren en natuurFamilieKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenscheidingSpanning en avontuurstiefvaderweglopen