close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Breek me is een teurstellende apotheose

Tahereh Mafi Breek me Young Adult
Blossom Books
Merel Leene
Waardering: 5.5

Het derde deel in de serie van Tahereh Mafi met de opvallende ogen-covers. Fascinerende illustraties van wimpers die zijn uitgegroeid tot bevroren struiken en bosranden. Dit een na laatste deel (dat trouwens leest als het slot van de serie) moest uitwijzen of deze reeks echt veel vlees op de botten heeft. Vrees me kreeg het voordeel van de twijfel, Verwoest me was een overbodig tussendeel en Breek me is helaas niet de kroon op het werk maar een megalomane apotheose zonder diepgang. In het eerste deel ontsnapt Juliette uit een gevangenis waar ze jaren is vastgehouden en komt ze met haar gevangenismaatje en geliefde Adam terecht in een (letterlijk) ondergrondse verzetsbeweging. Haar grote vijand Warner blijkt in het volgende deel tot over zijn oren verliefd op Juliette. In Breek me komt er uiteraard veel samen en valt een aantal dingen op hun plek, vooral in de onderlinge relaties. Het mondt uit in een dilemma voor Juliette dat maar niet hartverscheurend wil voelen, terwijl het wel zo wordt beschreven. Na eindeloze intriges en gevechten, loopt Breek me uit op een allesbeslissende strijd die nogal lafjes afloopt en nauwelijks nog kan boeien. De hoofdpersonen blijven platte karakters die eenvoudig bij goed en kwaad zijn in te delen en vooral de achtergrond van deze apocalyptische wereld wordt niet overtuigend neergezet.

De emoties komen niet over omdat ze overvloedig worden beschreven,dat is in Breek me nog meer het geval dan in de vorige delen. Ieder pijntje, angstje en verdrietje van Juliette wordt over vele regels uitgesponnen. Mafi wordt geroemd om haar vernieuwende stijl maar de vraag is of dat terecht is. Ze experimenteert inderdaad, wat betekent dat ze zinnen aan elkaar rijgt, veel herhalingen gebruikt en zinnen doorhaalt. Een stijlvorm die op de zenuwen gaat werken.

Mafi gaat het experiment aan maar het wordt niet helder wat ze beoogt en het lijkt me sterk dat ze zelf nog de weg wist in haar bombastische labyrinth. Het basisidee is niet sterk genoeg om de serie te dragen. Over personages met een gave zijn veel betere boeken geschreven. Het volgende (hopelijk laatste) deel laat ik aan me voorbij gaan.

 

Titel Boek:

Breek me

Auteur:

Tahereh Mafi

Vertaler:

Merel Leene

Uitgever:

Blossom Books

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekOorlog en misdaadSpanning en avontuurYoung Adult