close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Het is fijn om opgemerkt te worden

Jaco Jacobs Een mooie dag om in een boom te klimmen Kinderboek
Ploegsma
Tjalling Bos
Waardering: 8.0

’n Goeie dag vir boomklim is de oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse titel van het boek van Jaco Jacobs dat in het Nederlands is vertaald als Een mooie dag om in een boom te klimmen. Een gevierde auteur in eigen land die meer dan 170 boeken schreef maar nu hij voor de Carnegie Medal werd genomineerd eindelijk ook in het Nederlands verschijnt. Als dit boek een graadmeter is voor de rest van zijn werk dan mag er meer volgen, alleen al vanwege de titels zoals: Oor ’n motorfiets, ’n zombiefliek en lang getalle wat deur elf gedeel kan word of Wurms met tamatiesous en ander lawwe rympies. In de prima vertaling van Tjalling Bos zijn enkele Afrikaander woorden overeind gebleven zoals de krant Oggendnuus en de sjambok, een leren zweep.

Een mooie dag om in een boom te klimmen (met een prachtige coverprent) is een klein rond verhaal over  de middelste van drie broers die zich binnen het gezin niet gezien voelt. ‘Ik ben Marnus-in het-midden, die door niemand wordt opgemerkt’. Tijdens de afwas komt er meisje aan de deur met een petitie en voordat hij het weet zit hij in een boom, met een theedoek over zijn schouder. Ze slapen een paar nachten in en rond de boom en het protest tegen de kap trekt al  snel de aandacht van de pers en sympathisanten.

Maar uiteindelijk is het geen verhaal over natuurbehoud of klimaat. Het buurmeisje heeft haar eigen redenen om in actie te komen en Marnus merkt dat hij eindelijk wordt opgemerkt. Dat is goed voor zijn zelfbeeld en vertrouwen. De psychologie wordt klein en subtiel gehouden en via fijne zinnetjes en gedachtesprongen weergegeven.

Ondertussen zijn er ook een paar verwijzingen naar de situatie in Zuid-Afrika en apartheid. Misschien wel de meest wijze les uit het boek komt van Oom John van de rolbalclub, een van de meerdere geslaagde karakters (zoals ook mevrouw Merriman die alleen maar roze draagt omdat ze naar haar scheiding doet wat ze zelf graag wil). Oom John geeft ze gelijk dat ze in actie komen. Er zijn van die dagen dat het goed is om in een boom te klimmen. Maar je moet volgens Oom John ook weten wanneer je moet ophouden. “Anders kan het gevecht groter worden dat datgene waartegen je vecht.” Waarvan akte!

Tags : Andere landenbroerDieren en natuurFamiliejeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmoedermulticultiouderspolitiekproblemenRuzie en pestenscheidingSpanning en avontuur