close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Boef op blote voeten

De jongen die vliegtuigen jatte is het waargebeurde verhaal van Colton Harris-Moore. Een Amerikaanse jongen die een legende werd doordat hij na een reeks van diefstallen steeds uit handen van de politie wist te blijven. Een toenemende klopjacht resulteerde in juli vorig jaar tot zijn arrestatie. Zijn levensverhaal wordt binnenkort verfilmd, er verschijnen boeken over hem en heeft hij een grote fanschare op het internet.

‘Waar gebeurd’ boekjes zijn zelden de moeite waard maar De jongen die vliegtuigen jatte is een uitzondering. In korte hoofdstukjes wordt vanuit het perspectief van hemzelf, zijn moeder en andere betrokkenen duidelijk gemaakt hoe de jongen op het slechte pad is geraakt en gebleven. Een fascinerend verhaal, vooral omdat de kruimeldief uit kan groeien tot een boef van formaat.

Hij pleegt een paar van zijn inbraken op blote voeten om geen sporen achter te laten, waar hij zijn bijnaam aan dankt. Harris-Moore weet telkens weer te ontsnappen en de publiciteit die dat oplevert zorgt voor een ware cultstatus. De facebookpagina over hem krijgt meer dan 40.000 vrienden en die interesse en bewondering van jongeren is een interessant bijverschijnsel. Het spreekt nu eenmaal enorm tot de verbeelding als een eenling het op kan nemen tegen een overmacht, zeker als die laatste aan de overheid is gelinkt en de eenling nog niet eens volwassen is. De jeugd en achtergrond van deze jongeman komen in dit boek aan de orde, hoe kon het toch zo ver komen?

Een liefhebbende maar aan alcohol verslaafde moeder met foute partners en een jeugd in een trailerpark zijn geschikte ingrediënten voor een criminele carriere. Hoe Harris-Moore zo geraffineerd te werk kan gaan dat hij een enorm politiekorpss maanden bezig kan houden, blijft een raadsel.

Een compacte novelle met meerdere lagen waarin een levensverhaal en een spannende episode in een puntgave stijl zijn opgeschreven, wat bijzonder is voor een dergelijk boekje. De Nederlandse editie is om ongebrijpelijke redenen aangevuld met een volstrekt overbodig nawoord van de uitgever waarin het verhaal op hoofdlijnen wordt herhaald.

Titel Boek:

De jongen die vliegtuigen jatte

Auteur:

Elise Fontenaille

Vertaler:

Marijke Arijs

Kaft:
Tags : Echt gebeurdjeugdboekouderspolitiesocialmediaSpanning en avontuur