close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Beetje lastig als je niet weet wat blenden is

George Lester Boy Queen - in al zijn kleuren Young Adult
Moon
Tom ten Hove
Waardering: Lekker over de top jeugdboek over drag

Dit zou zomaar eens het eerst jeugdboek voer dragqueens kunnen zijn. Boy Queen is het debuut van George Lester die zelf dragqueen is onder het alter ego That Girl. Ook vertaler Tom ten Hove is bekend met de dragwereld en dat komt goed uit want het wemelt van het jargon. Wie niet weet wat blenden is, is bij voorbaat al verloren.

Voor wie er van houdt is dit een heerlijk boek, een echte pageturner, vol theatrale personages. Voortdurend hangt er een lichte hysterie boven de bladzijdes, zoals dat hoort in die wereld. Een boek over drag kan niet anders dan over de top zijn. Wie minder in drag is geïnteresseerd heeft het volste recht dit een draak van een boek te vinden. Het volstrekt volspelbare verhaal gaat over Robin Cooper die niet toegelaten wordt tot de toneelschool en daarmee zijn droom in duigen ziet vallen.

Op zijn verjaardag komt hij terecht bij een dragshow en beseft hij dat dit is wat hem gelukkig gaat maken. Tussen allerlei persoonlijke drama’s door, hij heeft een geheime relatie met een jongen die onderdeel is van een groep die hem in elkaar heeft geslagen, richt hij zich op zijn eerste optreden als dragqueen. De flamboyante Robin houdt het geheim voor zijn moeder met wie hij een innige relatie onderhoudt. Dat staat natuurlijk garant voor het nodige drama in de plot.

Aan drama ontbreekt het toch al niet in Boy Queen. Veel ruzies, teleurstellingen en liefdesverdriet. Met prachtige bijrollen voor Robin’s moede en voor een heterojongen, de beste vriend van Robin, die hem door dik en dun verdedigt en steunt. Bij vlagen leest Boy Queen als een soort tutorial over make up en wat het zijn van een dragqueen behelst. Bij herhaling wordt de lezer duidelijk gemaakt dat Ru Paul’s Dragrace niet als de maat der dingen kan worden gezien. Het informatieve gehalte wordt uiteraard ondergesneeuwd door de ontwikkelingen die zich in rap tempo opvolgen.

Nogmaals: geen hoogvlieger maar wel een lekker boek over een onderwerp waar ik niet eerder een jeugdboek over las. Alleen dat al is winst.

Tags : FamiliehomojeugdboekLiefde en vriendschapmoederproblemenqueerRuzie en pestenSchooltheaterverliefdYoung Adult