close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Audrey Flowers: een romanpersonage om van te houden

Alle boeken waar een aan autisme verwante stoornis in voorkomt, werden tot nu toe aan de bestseller van Mark Haddon, Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, gekoppeldDat is nu voorbij want er is een nieuwe standaard met een al even merkwaardige titel: Waar zijt gij, schildpad. De term autisme komt niet voor in deze roman van de Canadese Jessica Grant maar hoofdpersoon Audrey Flowers heeft wel iets. ‘Noem het anders, eigenaardig of simpelweg: een laag IQ’.  In ieder geval zijn er weinig romanpersonages in de jeugdliteratuur te bedenken die zo innemend zijn als Audrey Flowers. Ze is misschien een ingewikkeld geval maar wat een prettig gestoorde, jonge vrouw, die wil je als vriendin.

Het boek start op het moment dat Audrey naar Canada vliegt om haar vader te bezoeken die na een ongeluk in coma is geraakt. Het is het begin van een zoektocht naar antwoorden op vragen over haar familie: wat is bijvoorbeeld de rol van Oom Thoby precies? Grant schrijft gelaagd en vermengt de verhaallijn met flashbacks en uitstapjes naar een schildpad die haar licht op het leven van Audrey laat schijnen. Het boek zit ongelooflijk knap in elkaar en is een uitdaging voor de lezer want je moet je hoofd erbij houden. Maar het komt allemaal samen en is gelukkig niet afhankelijk van een daverende apotheose. Het verhaal boeit van begin tot eind maar is feitelijk ondergeschikt aan de taal: uitmuntende maar oh zo bizarre dialogen en hele gekke zinnetjes die soms maar uit 1 woord bestaan. Het heeft allemaal een functie.

De personages zijn stuk voor stuk bijzonder. Haar ex-vriend, haar nieuwe vriend, haar vader en Oom Thoby maar ook minder belangrijke figuren als de buren of de vrienden die op de schildpad passen zijn raak neergezet. En schildpad Winnifred zelf natuurlijk. Wat een vondst is zij. Onvoorstelbaar geestig is de schildpad een rode draad in het leven van Audrey die als een soort commentaarstem door het verhaal zweeft en terloops even Shakespeare citeert.

Waar zijt gij, schildpad is geen boek over autisme (of wat er dan ook maar met Audrey aan de hand is) maar over mensen die van elkaar houden, ondanks en juist door wie ze zijn. Met al hun gebreken en merkwaardige eigenschappen. Geen diagnostiek en geen moraal maar een gedurfd en eigenzinnig verhaal dat gelukkig uitstekend is vertaald en waar gerust kwalificaties als fenomenaal en uitzonderlijk op mogen worden losgelaten. Waar zijt gij, schildpad is zo’n boek waarvan je het doodzonde vindt als je het uithebt. Het is prima nog een keer te lezen omdat alle verwijzingen, dubbele lagen en subtiele grappen eigenlijk teveel zijn om in één keer te bevatten. De term ‘leeservaring’ kan hol zijn maar lijkt voor dit boek bedacht. Waar zijt gij, schildpad is in alles een overrompelende ervaring. Zonder twijfel het indrukwekkendste jeugdboek van deze zomer. Al is het weer zo’n typisch ’tussen wal en schip boek’. Ik denk dat het het vooral van de mond-tot-mond-reclame moet hebben dus: zegt het voort!

Titel Boek:

Waar zijt gij, schildpad

Auteur:

Jessica Grant

Vertaler:

Sandra van de Ven

Kaft:
Tags : autismeFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapYoung Adult