close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Alweer een eendimensionaal boek over een homoseksuele jongen

Miriam Bruijstens Storm Jeugdboek
Clavis
Waardering: 6.0

Opnieuw een vrouwelijke Nederlandse auteur die een kinderboek over een homoseksuele jongen schrijft. Van Marion van de Coolwijk verscheen zeer onlangs Eruit!, net als Storm een pré coming-out boek waarin een jongen zich vrij plotseling bewust wordt van zijn gevoelens voor jongens. Bij Storm uit zich dat vooral in kriebels in de maagstreek. Hij is nog niet eerder verliefd geweest, alles op dit gebied is nieuw. Wel heeft hij een allerbeste vriendin en is hij behoorlijk creatief, maar meer aanwijzingen zijn er niet. Hij is erg sportief en kan geweldig goed surfen. Als hij een meisje uit de zee redt, wordt hij geholpen door een jongen die op vakantie is, en al snel bloeit er iets meer op tussen de jongens.

Het omslag belooft nog wel wat maar helaas, Storm is een wat bleek boek over een jongen die zijn geaardheid ontdekt. Toegegeven, Bruijstens doet haar best om er nu eens geen probleemboek van te maken. De worsteling van Storm is relatief kort, zijn omgeving reageert gemakkelijk, een vriendin die luistert en een begripvolle zus. Weinig vuiltjes aan de lucht en dat is mooi meegenomen als je rond de 12 jaar bent. Al is het wel wat erg idyllisch en is Storm er ook best vroeg bij. Het grootste bezwaar is de armoedige stijl en de clichématige opbouw van het verhaal. Natuurlijk wordt er op school over homoseksualiteit gesproken, is er een klasgenote met twee moeders en notabene vlak voor zijn eerste zoen met een jongen, worden ze lastig gevallen door pubers die ze voor homo’s uitschelden. Dan zijn die onderwerpen ook maar weer de revue gepasseerd.

Jongens en meisjes die zich bewust worden van deze gevoelens, zullen alles willen lezen wat er verschijnt. Dus ook dit boek is welkom maar eigenlijk kan een boek ls dit niet meer in deze tijd, zo eendimensionaal. Je zou de jonge lezers boeken toenwensen met wat meer diepgang en af en toe eens een echt mooie zin en gevoelens en gedachten tussen de regels door. Zoals ooit De Trimbaan van Imme Dros of De Bijenkoningin van Veronica Hazelhoff, waarmee vrouwelijke schrijvers zich goed te kunnen inleven in homoseksuele jongens. En natuurlijk de boeken van Ted van Lieshout, Edward van de Vendel, Aidan Chambers en Peter Pohl. Daarin zindert het en knettert het en is homoseksualiteit soms een hoofdonderwerp, vaak een bijzaak en wordt er het nodige van de lezer gevraagd.

Titel Boek:

Storm

Auteur:

Miriam Bruijstens

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : homojeugdboekLiefde en vriendschapoudersSchool