close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Zelfhulpboek voor kleuters

Eva Eland Als verdriet op bezoek komt Prentenboek
Leopold
Waardering: 7.0

Je zult maar gezegend zijn met zo’n mooie naam als Eva Eland. Ze studeerde tien jaar geleden aan de Rietveldacademie in Amsterdam in audioviseel design en heeft in februari 2018 het diploma MA Children’s Book Illustration bij de Cambridge School of Art gehaald. In Engeland verscheen haar eerste prentenboek When sadness comes to call dat door haar zelf vertaald is en in het Nederlands Als verdriet op bezoek komt heet.

Een opvallende uitgave waarin Verdriet een personage is dat met zijn koffertje voor deur staat. Verdriet lijkt op een groene Barpapapa met geloken ogen. Er is geen ontkomen aan, het kind in het boek probeert Verdriet nog op te sluiten in de bezemkast, maar dat is zinloos, het gaat niet meer weg. ‘Het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden’.

Daarna wordt het inderdaad een handleiding (a user manual, zoals het boek aanvankelijk in het Engels zou gaan heten): geef het verdriet een naam, luister ernaar, vraag wat het nodig heeft. Het heeft iets weg van een zelfhulpboek voor kleuters met teksten als: ‘Misschien hoeft Verdriet alleen maar te weten dat het er mag zijn’. De slottekst leert hoopgevend dat Verdriet ook zomaar weer verdwenen kan zijn. Hoe dan? Het ligt er nogal dik bovenop en blijft steken in algemeenheden, en spreekt verhalend niet tot de verbeelding. Maar tegelijk fascineren die sobere prenten dan weer wel: ze dwingen tot kijken. Eland weet met een paar lijnen iets neer te zetten waar veel in zit.

Dit boek is een behoorlijk eendimensionale uitwerking van een emotie. Over verdriet zijn interessantere kleuterboeken voorradig. Maar Als verdriet op bezoek komt maakt wel nieuwsigerig naar meer werk van Eva Eland. Ik hoop die prachtige naam hier vaker te kunnen opschrijven.

Tags : emotieKinderboekPrentenboekproblemenverdrietVoorleesboek