close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Als hij boos is, gaat het bliksemen

Pimm van Hest Het weerjongetje Prentenboek
Clavis
Kristof Devos
Waardering: 7.5

‘Ineens kletterden er, samen met zijn eerste babytraantjes, malse lentedruppels naar beneden’. Het weer verandert iedere dag met de naamloze hoofdpersoon van dit prentenboek mee. Met zijn humeur, nukken en ziektes. Als hij boos is, bliksemt het, als hij niest, gaat het hard waaien. Een bijzonder jongetje dus maar hij ondervindt al de snel de nadelen van zijn ongevraagde gaven. ‘Iedereen wilde iets van hem en allemaal wilden ze wat anders’. Hij besluit te vertrekken en vindt in alle eenzaamheid een huisje, in de kou en sneeuw want de temperaturen komen nergens meer boven nul door de neerslachtigheid van het weerjongetje. Daarmee maakt hij een schaatsminnend jongetje dan juist weer heel gelukkig en die vertrekt voor een lange tocht om bij het weerjongetje uit te komen. Die ontmoeting luidt een omslag en grote verandering in.

Pimm van Hest schreef meerdere prentenboeken over thema’s als aptie, rouwverwerking en geheimen. Vrijwel tegelijkertijd met Het weerjongetje verschijnt Ik zie, ik zie over een jongetje voor wie er een wereld open gaat na het dragen van een bril. De thematiek in Het weerjongetje, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, ligt minder op de voorgrond en dat is geen minpunt. Het is tegen het einde wel wat slordig en voorspelbaar uitgewerkt, alleen de ontmoeting met een andere jongen kan niet genoeg zijn voor zo’n enorme omslag. Maar het is duidelijk wat Van Hest wil zeggen: geloof in je zelf en laat je niet te veel beïnvloeden door wat anderen ervan vinden. De teksten zijn helder en goed voor te lezen, al worden ze ontsierd door een te grote hoeveelheid verkleinwoorden (moestuintje, dorpje, zonnetje), die kinderachtigheid in de hand werken.

De prenten van Devos zijn sober maar creatief en een goede aanvulling op de teksten. Geen uitbundig kleurgebruik maar gevarieerder dan in Nooit voor altijd  waar ik niet enthousiast over was. Devos verhoogt de sfeermomenten, zowel de sombere als de vrolijke, met sprekende tekeningen en de manier waarop de A’s van Hatsjaaaa in huizen veranderen en de mensen met nare gezichten het weerjongetje op de huid zitten, zijn erg sterk.

Titel Boek:

Het weerjongetje

Auteur:

Pimm van Hest

Illustrator:

Kristof Devos

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : PrentenboekVoorleesboek