close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Als het net even anders was gelopen

Joris speelt in de jaren na de oorlog met zijn vrienden in de duinen. Spannend natuurlijk, met al die bunkers en spullen uit de oorlog, en de kans om granaten of vliegtuigbommen te vinden. Een speelse verwijzing naar de echte drama’s van de oorlog waar de jongens steeds meer over te weten komen. De impact van de fatale nacht wordt duidelijk middels een foto die Joris op zolder tussen de spullen van zijn vader vindt. Daarop ziet hij zijn ouders met een persoon die hij niet kent. Het blijkt een sleutelfiguur te zijn en Joris ontraadselt met zijn vrienden het geheim van die ene nacht, de nacht van 2 april 1943, toen er iets gebeurde dat een enorme impact heeft gehad. De loop van de geschiedenis, en van het leven, blijkt in kleine dingen en toevalligheden te zitten. Als het net even anders was gelopen, was Joris wellicht nooit geboren.

Jan Simoen groeide zelf op aan de Belgische kust en gebruikt ervaringen en herinneringen uit zijn jeugd voor deze roman die voor een deel waargebeurd is. De nacht van 2 april is een avonturenroman met een psychologische onderlaag. Vaardig geschreven en met sfeervolle beschrijvingen, zoals Simoen allang heeft bewezen dat goed te kunnen, maar ook met een zekere afstand. Simoen laat te weinig emotie doorsijpelen om het verhaal echt invoelbaar te maken en te laten raken. Het lijkt de personages ook niet al te veel te doen. Het avontuur heeft vaart maar de climax van het verhaal is nogal vlak.

Simoen zet wel een paar interessante personages neer, zoals Pier Storme, die een been heeft verloren toen zijn paard op een vliegtuigbom trapte. En hij laat zien hoe kleine gebeurtenissen, ingrijpende gevolgen kunnen hebben.

Titel Boek:

De nacht van 2 april

Auteur:

Jan Simoen

Illustrator:

Peter Simoen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : historiejeugdboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadwoII