close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Als het moet, durft ze best te zwemmen

Lida Dijkstra Willemijn wil niet zwemmen Prentenboek
Gottmer
Noëlle Smit
Waardering: 7.5

Die Willemijn is me er eentje. Een (muizen)meisje met een pittig karakter en een eigen willetje. Ze weet precies wat ze wel en niet wil. In dit derde boekje wil ze, zoals de titel al zegt, niet zwemmen en veinst ze buikpijn. Ze is stikzenuwachtig want ze gaan nu naar het diepe en daar kun je niet staan. Maar dan valt haar zusje in het water en verricht Willemijn een heldendaad en is alles anders. ‘Het jeugdjournaal kwam aangesneld, en noemde Willemijn een held’.

Lida Dijkstra vertelt in Willemijn wil niet zwemmen in ABCC versjes een sympathiek verhaaltje, het derde op rij alweer over Willemijn. Boekjes over logische en veel voorkomende angsten en boosheden bij kleuters die uitermate nuttig in het gebruik kunnen zijn. De versjes zijn goed voor te lezen of gemakkelijk zelf te lezen. Het begin is sterk, daarna neemt het ritme wat af (‘Ze nam de glijbaan op haar buik, en van de duikplank zó een duik’). maar de voorleesbaarheid blijft in tact. Ervaren illustratrice Noëlle Smit, zeer bekwaam in het tekenen van dieren, kan uitstekend uit de voeten in dit soort boeken. De gezichtuitsdrukkingen van de dieren zijn sterk: angst, spanning, tevredenheid en onzekerheid zijn goed herkenbaar. Vrolijke prenten met veel dieren, die zich bijvoorbeeld in de badhokjes omkleden, naast een spannende tekening waarop Willemijn het water in duikt. Jammer dat de zwemdiploma’s er lelijk uitzien en niet lijken op wat kinderen in het echt ontvangen.

Een lief boekje voor kinderen met zwem(les)angst om zomaar leuk te lezen of kleuters te helpen hun vrees te overwinnen. De Willemijn boekjes zijn vooral prima voorleesboekjes, meer dan dat ze een educatieve of pedagogische ondertoon hebben. Gelukkig maar.

Titel Boek:

Willemijn wil niet zwemmen

Auteur:

Lida Dijkstra

Illustrator:

Noëlle Smit

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPoëzieVoorleesboekzwemmen