close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Agent en boef, maar dan anders

Tjibbe Veldkamp De lekker lange agent Prentenboek
Gottmer
Gustav Dejert
Waardering: 7,5

De lekker lange agent  van Tjibbe Veldkamp en Gustav Dejert is een slapstick-verhaal in deAgent en Boef-traditie, met veel bravoure en achtervolgingen. Jan is te klein om agent te worden en verzint samen met zijn vrienden Jaap en Janet een list. Als lekker lange agent mag hij op proef en slaagt glansrijk voor de test wanneer hij een trio boeven inrekent. De tekst blinkt uit in voorleesbaarheid, zoals Veldkamp dat zo goed kan (hij won dit jaar een Zilveren Griffel voor Kom uit die kraan!met veel herhaling en alliteratie: ‘De lekker lange dief rende weg. ‘Houd de dief!’ riep de lekker lange agent. Hij holde achter de lekker lange dief aan.‘ De plot had sterker gekund of zelfs mogen ontbreken, een twist aan het einde is niet altijd noodzakelijk.

Dit keer werkt hij samen met de Zweedse illustrator Gustav Dejert die overduidelijk is geïnspireerd door het grafisch design van de jaren zestig. Dat verklaart waarom Jan wel iets weg heeft van, wie kent hem nog, Joris Driepinter, het jongetje uit de melkreclame uit die jaren. Voor de liefhebber van die stijl is het genieten. Dejert tekent zijn olijke jongetje met petje zonder lijnen, waardoor hij in kleur direct aftekent op de achtergrond. Kleur is de basis van de grafische stijl van de Zweed, ieder personage heeft een eigen heldere basiskleur. De boefjes kondigen zich voor de oplettende lezer al snel in het verhaal aan wat het slapstick effect verhoogt.

De tekeningen van Dejert hebben een duidelijke signatuur wat een stijlvast prentenboek oplevert. De verwijzing naar de jaren zestig is voor kleuters niet interessant, die zien vooral dynamische prenten met veel auto’s en gebouwen en kolderieke scenes met agenten en boeven.

Tags : humorpolitiePrentenboekslapstickVoorleesboek