close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Betsy kan met de zee praten

Mary Heylema Aangespoeld Kinderboek
Elikser
Milou Trouwborst
Waardering: Goed geschreven. Lichtjes gebaseerd op het leven van een kunstenares

Kunstenares Betzy Akersloot-Berg woonde van 1896 tot aan haar overlijden in 1922 in het Tromp’s Huys op Vlieland waar haar schilderijen nog steeds te zien zijn. De in Noorwegen geboren Betzy leerde via het schildersechtpaar Mesdag de weduwnaar Gooswinus Akersloot kennen met wie ze trouwde en zich op Vlieland vestigde.

Mary Heylema (o.a. Waterkoorts)  geeft in Aangespoeld een eigen draai aan haar levensverhaal door van Betzy een meisje te maken dat bij een schipbreuk haar vader verliest en wordt opgevangen in het gezin van Gooswinus. Door het verdriet en de taalbarrière heeft ze moeite haar draai te vinden op Vlieland. ‘Ze wacht als een schip in een sluis met gesloten sluisdeuren’ en is bang de herinnering aan haar vader te verliezen, zeker als ze zijn medaillon kwijtraakt. In het schilderen van zeegezichten vindt ze rust want ‘met de zee kan ze praten.’ Het is notabene Gooswinus, met wie ze eerst botste, die haar steunt en voor een doorbraak zorgt.

Bijna alles in Aangespoeld is verzonnen maar Betzy’s liefde voor de zee, het schilderen en Gooswinus zijn waarheidsgetrouw en vormen de pijlers van het leven van de latere mevrouw Akersloot-Berg.

(deze bespreking stond op 1 april in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden)

Tags : doodeilandemigratieFamiliehistorieKinderboekkunstLiefde en vriendschapoudersschilderijSpanning en avontuurzee