close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een andere ik

Sam McBratney Zullen we vriendjes zijn? Prentenboek
Lemniscaat
Jesse Goossens
Anita Jeram
Waardering: 7.0

Sam McBratney overleed vorig jaar op 77-jarige leeftijd. Net nadat het 25-jarig jubileum van zijn klassieker Raad eens hoeveel ik van je hou werd gevierd en vlak voordat de opvolger Zullen we vriendjes zijn? verscheen. In de kwart eeuw tussen beide boeken over Grote Haas en Hazeltje schreef de Noord-Ier meer dan 50 boeken die qua succes geen van allen ook maar een beetje in de buurt van zijn debuut kwamen. Logisch, want ‘Raad eens…’, met illustraties van Anita Jeram, was een ongekende internationale bestseller met bijna 50 miljoen exemplaren, in 57 vertalingen. Nog los van alle merchandise en afgeleide boeken.

Naast een paar halfslachtige uitgaven waarin anderen ‘in de stijl van Anita Jeram’ de illustraties voor hun rekening namen, leek het bij dat ene klassieke boek te blijven. Verrassend dat er na 26 jaar toch een soort vervolg is van het duo; het maakt nieuwsgierig. Zou er misschien weer zo’n zin in staan als  ‘Ik hou van jou helemaal tot aan de maan en terug’ die misschien nog bekender is geworden dan het boek waar hij in stond.

Zullen we vriendjes zijn? gaat over de ongecompliceerdheid van de kindervriendschap. Het gaat om spelen en samen plezier maken en dan is het allemaal niet zo ingewikkeld. Dat weten kinderen als geen ander. Hazeltje wil spelen en komt een wit haasje tegen dat als openingstekst heeft: ‘Zullen we vriendjes zijn,? Wil je spelen?’ Zo makkelijk kan het zijn. Ze doen tikkertje, bouwen een heuvel en graven samen een gat maar bij het verstoppertje spelen raken ze elkaar kwijt. ‘Zou hij zijn vriendje ooit weer zien? Hij wist het niet’. Natuurlijk duikt Sterre het sneeuwhaasje weer op en kan Hazeltje vol trots tegen Grote Haas zeggen: ‘Ze heet Sterre. En ze is mijn vriendje’.

Het is bij lang na niet de gehoopte slotzin die het vorige boek eeuwigheidswaarde gaf. De mooiste tekstfragmenten gaan over de schaduw en het spiegelbeeld van Hazeltje tegen wie hij zegt: ‘Je bent gewoon een andere ik’. Meer bijzondere zinnen zijn er niet (dus vast niet opnieuw een Zilveren Griffel) en dat is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Blijft over een lief verteld verhaal over vriendschap. Waarin natuurlijk vooral de tekeningen vertrouwd en herkenbaar zijn in die wat kreukelige en zoete stijl met lichte bruine, groenen en roze tinten.

Zullen we vriendjes zijn? is leuk voor erbij en bijzonder vanwege het overlijden van de auteur maar het had bij de klassieker kunnen blijven.

Tags : Dieren en natuurillustratiesKinderboekklassiekerLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboek