close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Voor het eerst gekust

Tamara Bach Veertien Jeugdboek
Querido
Waardering: 8.0

Veertien van de jonge Duitse schrijfster Tamara Bach (in 2017 genomineerd voor de Deutsche Jugenliteratur Preis) is een jeugdboek zoals je ze niet veel leest. Consequent in de tweede persoon enkelvoud geschreven. ‘Je bent weer vijf en hebt een vaas kapot laten vallen’. De lezer bivakkeert in het hoofd van de veertienjarige Bé die de eerste schooldag na de zomervakantie beschrijft. Ze is door de ziekte van pfeiffer langer afwezig geweest en ziet klasgenoten weer. Haar vriendinnen denken dat Bé heeft stilgestaan en scheppen op en overdrijven hun zogenaamd romantische zomeravonturen.

Maar ze is met hele andere dingen bezig. Niet met haar ziekte, niet met school en ook niet echt met haar vader die het gezin heeft verlaten ‘voor een of andere snol van kantoor die hem ook meteen maar een kind in de maag splitst’. Natuurlijk speelt het een rol in haar leven maar die zoen van afgelopen zaterdag beheerst haar gedachten. Voor het eerst in haar leven is ze gekust. Door Anton. ‘Zo zie je er dus uit als je gekust bent. Nog steeds zoenlippen. Nog steeds een vleugje vanille.’ Hij heeft ook nog een kaart bij haar door de bus gedaan. Niet te geloven.

Bach blijft in deze beknopte  roman van dik honderd pagina’s enorm dicht op de huid van het hoofdpersonage zitten. Er is geen ontsnappen aan: de maalstroom van gedachten en gevoelens van een veertienjarig meisje. Met veel korte en onaffe zinnen, niet zelden bestaande uit slechts één of twee woorden. Zoals dat in het hoofd gaat. Het boek had geen andere titel kunnen hebben dan Veertien. Dit is wat voor een meisje van veertien belangrijk is. Dit is wat ze voelt, beleeft en ondergaat. Razendknap om dat zo authentiek te beschrijven.

Bé hoort er nog niet echt bij maar heeft wel degelijk met de keuzes van volwassenen te maken. Haar vader die weer contact probeert te maken en om de waarheid heendraait. Haar moeder die hem een lafbek noemt. Het zal allemaal wel. Ze is voor het eerst gekust.

 

Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmeidenmoederscheidingSchoolvaderverliefdziekte