close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Het universum is opgebouwd uit verhalen, niet uit atomen

Oliver Jeffers Een wereld van verhalen Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Berd Ruttenberg
Sam Winston
Waardering: 7.5

De oorspronkelijke titel van dit prentenboek is A Child of Books en is wat ongelukkig omgezet naar het obligatere Een WERELD van verhalen. De openingszin ‘Ik ben een boekenkind’ geeft meer de essentie van het verhaal weer waarin een meisje laat zien dat haar leven bestaat uit teksten, boeken en verhalen. Zonder reist op de golven van haar fantasie, zeilt door een zee van woorden en beklimt bergen van verbeelding. Geen eenzaam bestaan hoor, ze pikt ondertussen een vriendje op met wie ze zichzelf verliest in bossen met sprookjes.

Oliver Jeffers (bekend van o.a. de boeken over De krijtjes) maakte samen met Sam Winston een prentenboek onder het fraaie motto: ‘Het universum is opgebouwd uit verhalen, niet uit atomen’. Het gebruik van letters en teksten valt het meest op, de typografische opmaak is uit de kunst. Het meisje struint op iedere pagina door woorden en teksten en boeken, die gelinkt zijn aan het gedeelte van haar reis. Een van de zeefragmenten is uit Robinson Crusoë en zo past alles in elkaar zonder dat de teksten die zijn gebruikt, uitnodigen om te lezen. Ze hebben een functie als illustratie, om te laten zien dat lezen en boeken verweven zijn in het leven van boekenkinderen. Op de spetterendste pagina waarin ze op een wereldbol staan zeggen ze letterlijk: ‘dit in onze wereld, die we gemaakt hebben van verhalen’.

Soms duurt het even voordat je doorhebt dat ook het monster is opgebouwd uit zinnen en dat de bomen in het sprookjes eigenlijk boeken zijn. Heel vernuftig gedaan en herkenbaar voor boekenwurmen. Het verhaal is teveel een opsomming en had iets meer om het lijf mogen hebben. Prijzenswaardig dat de uitgever Nederlands tintje aan de uitgave heeft gegeven, ook Afkes tiental en De scheepsjongens van Bontekoe ontbreken niet.

Tags : boekenFantasieillustratiesPrentenboektaal