close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Trix stinkt verschrikkelijk uit haar bek

Thé Tjong-Khing Jake en de T.rex Prentenboek
Naturalis/Leopold
Waardering: 7.0

Gevoel voor public relations kan ze bij Naturalis in Leiden niet ontzegd worden. Wie de presentatie van de T.rex afgelopen september heeft gemist, zat in een grot of onder een steen. Het was een nationale gebeurtenis met de allure van een Olympische huldiging. ‘De koningin der dinosauriërs’ van meer dan twaalf meter lang, is tot juni volgend jaar in het museum te zien, dat daarmee een groot gedeelte van de verbouwing (waarbij de rest van Naturalis gesloten is) overbrugt. Een slimme manier om toch veel bezoekers te blijven trekken en vooral gezinnen met kinderen.

Het skelet van Trix werd speciaal voor deze gelegenheid opgegraven in Montana en vervolgens naar Nederland vervoerd. Een beetje museum brengt bij een bijzondere tentoonstelling tegenwoordig een kinderboek uit, het Naturalis zelfs twee. Daan Remmerts de Vries schreef het non-fictieboek T.Rex – Trix in Naturaliswaarin hij vertelt hoe Trix geleefd zou kunnen hebben en hij legt, samen met een paleontoloog, uit hoe de opgraving en het preparen van het skelet in zijn werk is gegaan.

Illustrator Thé Tjong-Khing kreeg de opdracht voor de jongere lezers een prentenboek te maken. De ouders van Jake uit Jake en de T.rex hebben een bijzonder bot op hun land gevonden waarna onderzoekers uit Nederland (‘een ver land’) gaan graven. Jake vindt het reuzespannend: hij komt iedere dag even kijken en droomt ’s nachts, in zijn kamer vol dinospeelgoed, over de oertijd. Hij gaat op avontuur met de T.rex in een wereld vol prehistorische dieren van wie veel kleuters de namen feilloos kunnen uitspreken. De triceratops, pterosauriër en acheroraptor maar ook de quetzalcoatlus en de ornithomimus. Ze staan voor de leek in een handig en informatief overzicht afgebeeld op de schutbladen.

Jake redt een klein tyrannosaurusje en kan niets meer verkeerd doen bij moeder T.rex die trouwens verschrikkelijk uit haar bek stinkt en een gebit als een fietsenrek heeft. Daar komt de jongen achter als hij een liefdevolle lik over zijn gezicht krijgt. Tjong-Khing weet wel raad met dit soort formaat dieren maar de tekeningen en het verhaal zijn vlakker dan in het vergelijkbare prentenboek Bosch, ook al gemaakt voor een tentoontstelling die een media-event was.

Jake en de T.rex is een prima kijk-en voorleesboek maar geen hoogvlieger in het oeuvre van deze gelauwerde illustrator. Bij jonge dinofielen mag op de leesplank het onlangs verschenen Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Edward de Vendel en Floor de Goede niet ontbreken. Ook over een door dino’s geobsedeerd jongetje dat zich verliest in fantasie en obsessie, maar rijker en fantasievoller uitgewerkt.

Tags : Dieren en natuurdinosaurussenillustratiesmuseumPrentenboektentoonstellingVoorleesboekVroeger