close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Zweedse versjes voor Nederlandse kinderen

Illustratrice Marit Törnqvist brengt in deze bundel de versjes van de Zweedse Jujja Wieslander onder de aandacht. Volgens het begeleidende persbericht kent bijna ieder Zweeds kind deze liedjes en zingt ze mee. Hans en Monique Hagen bewerkten de teksten tot versjes die geschikt zijn voor Nederlandse kinderen. Het zijn zeer eenvoudige klankgedichten waarin het ritme en de klank voorop staan. Er is een cd gemaakt met de liedjes en die is misschien te verkiezen boven dit boek. Een combinatie is nog beter. Op papier werken niet alle teksten even goed. Zeker niet als je onbekend bent met de oorspronkelijke liedjes. Maar de tekeningen van Marit Törnqvist wil je niet missen. Mooie kleurrijke prenten waarin een broertje en zusje de hoofdrol spelen. Ze wonen in een benijdenswaardige omgeving met veel groen, bos en water. Törnqvist zet een vredige wereld neer met veel ruimte waarin het allemaal om spelen lijkt te gaan. Net als in ander werk van Törnqvist zijn de knuffels niet aan te slepen.

Hans en Monique lijken knap werk te hebben verricht want het moet niet eenvoudig zijn om buitenlandse versjes te bekeren en te komen tot zinnetjes als ‘flodderie fladderie flop – de kleren gaan in het sop – flodderie fladderie flijn – naast de pop aan de lijn’. Hoe zou dat in het Zweeds klinken? Sommige liedjes zijn wel erg kort en simpel en daardoor wat nietszeggend, anderen vertellen een klein aandoenlijk erhaaltje zoals dat over de domme schoen. ‘Ik heb mijn linkerschoen, aan mijn rechtervoet, hé domme schoen, hoe kun je dat nou doen, ga eens gauw, naar mijn andere voet, je weet toch hoe dat moet.’ Gevolgd door het prachtige zinnetje: ‘maar wie strikt straks mijn veters vast’. Zoals gezegd, klank en ritme zijn in orde.

De urgentie van deze bundel ontbreekt want het wordt niet duidelijk waarom wij perse met deze Zweedse kinderliedjes moeten kennismaken. Jij en ik en mijn rode fiets is in orde maar brengt niet de ontroering teweeg van het al bijna klassieke Jij bent de liefste, het resultaat van een eerdere samenwerking tussen  deze schrijvers en de illustratrice.

Titel Boek:

Jij en ik en mijn rode fiets

Auteur:

Hans en Monique Hagen

Jujja Wieslander

Illustrator:

Marit Törnqvist

Kaft:
Tags : Andere landenmuziekPoëziezingen