close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Zo voorspelbaar als dat een koe boe zegt

Fanna wordt door haar vriendin Olga opgegeven voor het tv-programma Boer zoekt m/v en natuurlijk hoort ze bij de drie uitverkorenen die maar liefst drie maanden op de boerderij van boer Loek mogen doorbrengen. Ze moet concurreren met een hysterische en oversekste gilnicht (de boer in kwestie is bi-seksueel) en een gezette bitch in tijgerlegging. Fanna is de ‘burgertrut’, de onzekere en zoekende jonge vrouw met wie lezers zich goed kunnen identificeren. Natuurlijk wordt Fanna verliefd op boer Loek en hij op haar maar ze hebben weinig tijd voor romantiek want er gebeuren bizarre dingen op de boerderij. Een afgehakte koeienkop en meerdere moorden verstoren de plattelandsvrede maar drijven wel de kijkcijfers op. De climax en ontknoping is zo voorspelbaar als dat een koe boe zegt.

Rhijja Jansen schreef voor de Metro columns over Boer zoekt vrouw en levert met dit boek een wat lang uitgevallen column af. Een aardig ideetje, uitgesponnen tot meer dan 250 pagina’s. Boer zoekt vrouw leent zich bij uitstek voor een persiflage. Jansen blaast alle facetten van het programma op. De boer wil alle kanten uit, de presentator is een zelfingenomen ijdeltuit, de deelnemers zijn wanstaltig en de kijker wordt op alle mogelijke manieren beetgenomen. Dat zou leuk kunnen zijn maar Jansen gaat vanaf de eerste pagina veel te opzichtig over de top. Boer zoekt m/v is op die manier meer een persiflage op een persiflage. Er gebeurt zoveel krankzinnigs dat je al snel denkt: het zal wel.  Prima dat er doden vallen maar om ze vervolgens zo’n beetje te negeren en te doen alsof er niks is gebeurd, is niet sterk.  En de fascinatie voor poepwoorden is vooral irritant. Flauw is misschien wel de beste samenvatting van dit boek.

Waarom Boer zoekt m/v als young-adult roman uitgegeven, blijft gissen. Fanna is ouder dan de doelgroep en dit boek zal eerder een publiek van jonge vrouwen aanspreken. Leuk voor op vakantie, als je het tv-programma leuk vindt, of als je echt helemaal niets te doen hebt, het leest best lekker weg en het is binnen een zucht en een scheet (…) geconsumeerd.  Maar je mist er ook niets aan.

Titel Boek:

Boer zoekt M/V

Auteur:

Rhijja Jansen

Kaft:
Tags : boerderijjeugdboekLiefde en vriendschap