close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zinnen uit een doktersromannetje

Kevin groeit op op een ranch in Amerika maar spreek uitstekend Nederlands door zijn Nederlandse moeder. Dat is handig als hij van de een op de andere dag op een internaat wordt geplaatst omdat zijn vader een baan op de Nederlandse ambassade in Den Haag accepteert.

Nieuwe start is het eerste deel van een serie boeken over een internaat (het Internaat Voor Voortgezet Onderwijs) onder de noemer Is Verboden Voor Ouders (tweemaal IVVO). Die nadruk op de ouders is onlogisch want de vader van Kevin is juist hard nodig in de strijd die het groepje jongeren voert om hun geheime honk te behouden. In ieder deel zal een andere jongere uit het clubje van acht, waar Kelvin aansluiting bij vindt, centraal staan. Met bijna allemaal is wel wat aan de hand en daar krijgen we kleine voorproefjes van. Jessy heeft haar moeder op een akelige manier verloren, Joost worstelt met zijn geaardheid, Myryam heeft niet door dat ze uitgehuwelijkt gaat worden aan een neef enz. enz.

Kevin staat in dit eerste deel centraal en is vooral kwaad op zijn vader die hem zomaar in Nederland heeft gedropt. Het verhaal zwenkt nogal onrustig heen en weer tussen de situatie van Kevin, de problemen van de anderen en het gedoe om het geheime jeugdhonk. De onderlinge verhoudingen in het groepje zijn interessant maar de psychologische beschrijvingen zijn regelmatig lachwekkend en zouden in een gemiddelde doktersroman niet misstaan. Als Jessy haar geheim eindelijk opbiecht ‘schrikt Kelvin van de blik in haar ogen’. ‘ ‘Verdriet en vriendschap mengden zich met wilskracht. Ze was vastbesloten en Kelvin kon niet anders doen dan luisteren’. Even later geeft Kelvin haar het veel te volwassen advies: ‘Gun jezelf de tijd. Ik weet zeker dat je het kunt en wilt’. Niet bepaald taal die jongeren onder elkaar gebruiken.

Het is ongeloofwaardig dat de vader van Kevin een voorkeursbehandeling bij gemeentelijke instanties zou krijgen, louter omdat hij op de Amerikaanse ambassade werkt.

Marion van de Coolwijk publiceert het ene boek na het andere en hoort tot dat gilde van jeugdboekenschrijvers dat tientallen boeken op haar naam heeft staan. Veel series met hippe titels over onderwerpen die dicht bij kinderen liggen rond school, vriendschap en verliefdheid. Misschien schiet de aandacht voor taal er bij die veelschrijverij wat bij in want Van Coolwijks stijl is houterig en ze gebruikt veel oubollige taal. Kevin ‘begeeft’ zich naar het jeugdhonk.

Een boek dat wel lekker wegleest maar daar is dan ook alles meegezegd.

Titel Boek:

IVVO – Nieuwe start

Auteur:

Marion van de Coolwijk

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekLiefde en vriendschapSchool