close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Kira is weer sterrenstof

Simone Arts Zij, ik en de sterren Kinderboek
Leopold
Waardering: 7.5

De 12-jarige Vito wordt een grote broer maar is daar helemaal niet zo blij mee. Wat moet hij met zo’n kleine wurm? Bovendien praten zijn ouders nergens anders meer over. “Hoe kan iemand die er nog niet eens is zoveel aandacht krijgen?” Hij draait honderdtachtig graden bij als zijn kleine zusje Kira er eenmaal is.  Vito wil nog maar één ding: haar in zijn armen nemen en nooit meer loslaten. Ze ruikt als een ‘vers broodje’. Als ze ’s nachts wakker wordt, neemt hij haar mee in zijn eigen bed. Vito laat expres het gordijn open zodat ze samen naar de hemel kunnen kijken en hij haar over de sterren kan vertellen. Een nukkige puber verandert in een sensibele jongen voor wie een wereld aan gevoelens lijkt open te gaan.

Vito heeft een voorliefde voor alles wat met planeten en het heelal te maken heeft en meet daar veel in zijn leven aan af. De auteur strooit nogal kwistig met deze vergelijkingen.  De rest van het schooljaar vliegt bijvoorbeeld voorbij alsof ze op Mercurius wonen want daar gaat de tijd vier keer zo snel als normaal. Als hij met Kira in de rondte danst is dat ‘zoals planeten rond de zon draaien’.  

Zij, ik en de sterren van Simone Arts is een gevoelig verhaal over de liefde voor nieuw leven maar ook over de dood. Kira overlijdt aan de wiegendood en het leven van haar moeder, vader en broer komt abrupt tot stilstand. Vito weet niet meer hoe de simpelste dingen moeten. Hoe vind je een broek en trui die bij elkaar passen en hoe smeer je een boterham? Kira is weer sterrenstof en het gezin moet verder. Indringend en secuur beschrijft Simone Arts deze shock.

De verhaallijnen over vriendschappen en pesterijen op school voelen overbodig en wat gekunsteld aan. De beste vriend van Vito trekt steeds meer naar de nieuwe jongen op school toe die zich bezighoudt met illegaal vuurwerk en anderen er voor op laat draaien. Vito wordt beschuldigd en dat leidt tot veel gedoe dat hij er even niet bij kan hebben. Voorspelbare gebeurtenissen waarover we al zo vaak lezen. Ze leiden af van het waar het om gaat in dit verhaal.

Vito zoekt rust op de begraafplaats van zijn zusje en ontmoet daar een meisje met wie hij zijn gevoelens kan delen. uiteindelijk komt het verhaal weer terug in het gezin, waar het thuishoort.  Zijn radeloze ouders realiseren zich dat ze ook niet nog eens hun zoon kwijt moeten raken. Dat is waar het om gaat in een nachtmerrie als deze.

 

Tags : doodFamilieheelalKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersrouwRuzie en pestenSchoolvaderVoorleesboekziektezus