close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Alles is een verhaal

Yuval Noah Harari Hoe wij het machtigste dier op aarde werden Non-fictie
WPG Kinderboeken
Ricard Zaplana Ruiz
Waardering: Belerend schoolboek

Waarom mensen zoveel machtiger zijn dan mieren? Omdat mensen kunnen samenwerken en daarvoor verhalen gebruiken waar ze anderen in laten geloven. Alles is immers verzonnen en niet meer dan een verhaal. Zelfs geld en bedrijven als McDonalds zijn louter uit de fantasie ontsproten verhalen, waar volwassen in zijn gaan geloven.

Het is de kern van het betoog van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari die bestsellers ‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’ omzette in een vierdelige serie voor kinderen. Aan de hand van een uitgebreide duik in de vroegste geschiedenis legt hij uit waarom de mensensoort de baas van de wereld is geworden. Vooral door samen te werken en heel veel andere soorten uit te roeien.

In de kern een boeiend onderwerp maar Harari redeneert erg omslachtig, gaat veel op de knieën en valt zo vaak in herhaling dat de aandacht al snel verslapt. In de talkshow van Humberto Tan vertelde hij er op een manier over die veel meer tot de verbeelding spreekt dan dit belerende schoolboek. Voor boeiende non-fictie voor kinderen is meer nodig. Nog drie delen te gaan.

Deze bespreking stond op 7 oktober in de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden

Tags : Andere landenDieren en natuurEcht gebeurdgeschiedenisjeugdboekKinderboekNon-fictieOorlog en misdaadproblemenVroegerWeten en leren