close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Yessin zwicht voor de groepsdruk

Lydia Rood Ali's oorlog Jeugdboek
Leopold
Waardering: 7.5

Lydia Rood ontmoette de 11-jarige Mikail  op een school in Amsterdam Nieuw-West tijdens het onvolprezen project De Schoolschrijver. Hij kwam met het idee voor dit boek dat door Lydia Rood is uitgewerkt en een must-read is voor politici en beleidsmakers die meer inzicht willen krijgen in het probleem van criminele jongeren. Natuurlijk kan dit boek gemakkelijk worden afgedaan als politiek correct of een huilverhaal, maar dat is te kort door de bocht. Ali’s oorlog laat geloofwaardig van binnenuit zien hoe allochtone jongens klem komen te zitten tussen ambities en groepsdruk.

Ali’s oorlog gaat vreemd genoeg niet over Ali maar over Yessin. Hij is een slimme jongen uit een Turks gezin en doet het goed op school en wil dolgraag naar het VWO maar verprutst zijn kansen doordat hij zich inlaat met pesterijen en criminaliteit. Zijn ouders zijn furieus, de school heeft het met hem gehad en zijn vriendschappen lopen op de klippen. Yessin komt niet onder de druk uit van een groep jongens, onder leiding van Ali, die zich koning laat noemen. Hij durft niet echt tegen ze in te gaan en de intimidatie gaat zover, dat hij betrokken raakt bij een overval.

Ali’s oorlog voltrekt zich deels langs een voorstelbaar maar ook wat voorspelbaar patroon, zowel qua stijl als verloop van het verhaal. Een wat opgelegd lijntje over verliefdheid en verkering. Yessin is de goede en Ali en zijn broers de kwaden, hetzelfde geldt voor de ouders van beide jongens. De vader van Yessin is een gerespecteerd en intellectueel man, de vader van Ali is een houwdegen met losse handjes. Yessin vertelt zijn verhaal aan een vertrouwenspersoon in de moskee waardoor uiteindelijk de waarheid naar buiten komt. Ondanks deze bezwaren is Ali’s oorlog toch een waardevol boek, dat iets laat zien over de mechanismen van pesten en groepsdruk, wat trouwens de etnische lijnen overstijgt. Net als de dromen en ambities van Yessin, die echt graag iets van zijn leven wil maken.

Titel Boek:

Ali’s oorlog

Auteur:

Lydia Rood

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapmulticultiSchoolSpanning en avontuur