close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Wraak met ballen

Judith Visser Hasta La Vista Jeugdboek
De Boekerij
Waardering: 6.5

Hasta la vista kent een lange opmaat naar de thrillerachtige ontknoping. In de eerste helft wordt het verhaal verteld van twee vriendinnen waarvan de één tijdens een vakantie op Menorca een jongen ontmoet met wie het klikt. Mila (16) vertrouwt het niet maar Claire is doof voor haar bezorgdheid en de vakantie eindigt in een gruwelijke nachtmerrie. Dat had allemaal wel wat korter gekund want de spanning zit in de tweede helft van het boek waarin Mila op een gruwelijke manier wraak neemt. Het loopt vreselijk uit de hand en de plot kent een ongelooflijke wending die er aan zat te komen maar toch ook net weer niet.

Hasta la vista kan met recht een meidenthriller genoemd worden, voor een wat jongere doelgroep dan de boeken van Saskia Noort en andere populaire thrillerschrijfsters (van wie enkele als kinderboekenschrijfster begonnen: Lieneke Dijkzeul en Simone van der Vlugt). Het gaat over herkenbare meidendingen zoals overbezorgde ouders, jongens, de eerste keer en hartsvriendinnen. Judith Visser werd met haar thrillerdebuut Stuk genomineerd voor de Gouden Strop waardoor haar naam meteen op de kaart stond. Ze kent de wetten van het genre en weet hoe ze de spanning moet vasthouden en opvoeren. Stilistisch is het dan weer vrij treurig met zinnen van het niveau als ‘Zijn omhelzing voelde als thuiskomen zonder te weten dat ik weg was geweest’.

Wie daar doorheen kan lezen, en zich niet teveel stoort aan enkele van-dik-hout wendingen, heeft met Hasta la vista een vrij spannende trhiller te pakken die vooral opvalt door de hardheid. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe en vooral jongens zullen gruwen van de methode waarmee Mila wraak neemt. Voor lezers met ballen, zullen we maar zeggen zonder al teveel prijs te willen geven.

Titel Boek:

Hasta La Vista

Auteur:

Judith Visser

Uitgever:

De Boekerij

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekSpanning en avontuurthrillervakantie