close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Wauw, het sneeuwt!

Ik geniet enorm van de sneeuw. Vooral vanochtend vroeg als het nog zo vers en onbedorven is. Poes Djamu snapt sneeuw nooit zo goed. Hij rent achter ieder vlokje en elke sneeuwbal om vervolgens klaaglijk te gaan miauwen. Ook leuk. Ik vind winters in Nederland vaak niet leuk omdat ze vooral grijs en grauw zijn.

Maar vandaag kunnen we met recht zeggen: Wauw, het is winter! En na het bouwen van sneeuwpoppen, sleerijden en ballen gooien met rode koontjes naar bed en dan nog even een verhaaltje voorlezen uit het nieuwe boekje van Vivian den Hollander. In kinderboeken is de winter zelden grauw en grijs maar kan er vrijwel altijd geschaatst worden en ligt er meestal sneeuw. Zo ook in dit boekje waar verder leuke knutseltips en enkele liedjes in staan.

De vertrouwde verhaaltjes en veilige verhaaltjes gaan over Roos en Mika en hebben niet allemaal met de winter te maken maar wel met de decembermaand. De kerststal en de kerstboom, oliebollen en vuurwerk maar ook de sneeuwpop en schaatsen.  ‘ Stomme schaatsen’, moppert Roos. ‘Ze doen het niet’. Dat klopt want papa ontdekt dat ze bot zijn. Haar vader is er vaak bij maar woont niet meer thuis. De scheiding wordt niet gedramatiseerd maar is wel het enige dwarse haakje in deze gezellige verhaaltjes.

En als de winter straks voorbij is dan kunnen we over naar Leve de Lente!, Super Zomer! en Hoera, het is herfst! Veelschrijfster Vivian den Hollander is van alle seizoenen thuis.

Titel Boek:

Wauw, het is winter!

Auteur:

Vivian den Hollander

Illustrator:

Alex de Wolf

Kaft:
Tags : jeugdboekVoorleesboekwinter