close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Waarom dieren eruit zien zoals ze eruit zien

Van die vragen: waarom de zijderups wit is, de haas een gespleten bovenlip heeft en een olifant zulke kleine ogen heeft? Ed Franck verzamelde de antwoorden uit een enorm arsenaal aan volksverhalen, mythes, sages en legendes van over de hele wereld. Het levert een prachtig vormgegeven boek op met meer dan dertig dierenverhalen.

De meeste verhalen beginnen letterlijk lang geleden. Het dier waarom het om gaat in de vraagstelling, ieder hoofdstuk heeft een vraag als titel, zag er toen nog anders uit. De kwal had nog een schild en de narwal nog een hoorn en het nijlpaard was een van de mooiste dieren op aarde. Ieder verhaal kent een verloop waarin er wordt toegewerkt naar een antwoord op de vraag. De leukste verhalen zijn die waarin er naar een logisch einde wordt toegewerkt. In de minder geslaagde verhalen wordt er in de laatste alinea een vlugge draai gemaakt om nog snel te verklaren waarom de raaf zo zwart is.

In veel verhalen spelen geesten, goden en heksen een rol want ze vinden hun oorsprong bij Afrikaanse stammen, indianen en andere inheemse volken. Zoals in legendes gebruikelijk, zit er meestal een moraal aan het verhaal. Thema’s als ijdelheid, jaloezie en overmoed vormen de hoofdmoot maar het ligt er nergens dik bovenop. Iets meer uitleg over de afkomst en achtergrond van de legendes had niet misstaan, het blijft raden waar Franck ze vandaan heeft en wat de context is.

Mythische vertellingen die heel aardig zijn maar het is wat veel van het goede. Een wat scherpere keuze had de leesbaarheid van het boek geen kwaad gedaan. De de illustraties van Anne Westerduin zijn opvallend door hun raadselachtigheid. Ze gebruikt een collage-techniek waardoor de dieren hoekige en springerige vormen krijgen en niet zelden half van de pagina afvallen. Genieten geblazen, al geldt ook hier, dat het punt van bevrediging na een stuk of 20 prenten bereikt is. Hulde voor de vormgeving, een mooie bladspiegel en rustig en functioneel kleurgebruik tillen het boek tot boven het gemiddelde op.

Titel Boek:

Waarom een aap een staart heeft. Dierenverhalen van over de hele wereld

Auteur:

Ed Franck

Illustrator:

Anne Westerduin

Kaft:
Tags : Dieren en natuurmythologieNon-fictieverhalenWeten en leren