close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Voor een pietenprijs

Sinterklaas is misschien wel een ‘tegen wil en dank’-personage. Hij kan niet ontbreken in kinderboeken maar auteurs lijken zich vaak weinig raad met hem te weten. Natuurlijk leent de goedheiligman zich uitstekend voor gezellige verhaaltjes en versjesboeken maar een spannend en onderhoudend verhaal over hem schrijven is van een heel andere orde. Het moet toch kunnen want de makers van het Sinterklaasjournaal en filmmakers slagen er al jaren in om honderdduizenden kinderen te amuseren. Misschien leent het beeld zich beter, Sint en zijn Pieten moet je zien en horen.

Anna van Praag levert met Het geheim van de hulpsinterklaas een wat plichtmatig werkje af in de ‘geheimvan’-serie van uitgeverij Leopold. De bende van een 3 (wel weer aardig dat deze uit twee jongens en een meisje bestaat) raakt bezorgd als de meester die zich jaarlijks in het Sinterklaas-kostuum hijst, met een hernia op bed ligt. Gaat het feest nu wel door en wie gaat hem dan vervangen? De kinderen breken in de school in voeren de druk op maar er blijkt al lang een waardige vervanger te zijn. Een heel goede zelfs. Zo goed dat hij toch onmogelijk een van de vaders of de invalleerkracht kan zijn. Of toch? Het geheim (een groot woord in dit geval) wordt uiteindelijk ontrafeld maar spannend wordt het niet.

Verrassend is nog wel het moment dat Lucas zijn zusje op de kast jaagt met de mededeling dat de Sint nep is. De Harry Potter-fascinatie van Oxa is grappig door het boek verweven en de verhaallijn over het zwemtalent van Lucas, die vooral de droom van zijn vader om de Olympische Spelen mee te maken, moet waarmaken, is wel aardig. Maar het zijn aanzetjes tot verhaallijntjes die niet uit de verf komen in de simpele ‘en toen’ taal. Misschien mag je ook niet meer verwachten voor een ‘pietenprijs’ van € 7,95.

 

Titel Boek:

Het geheim van de hulpsinterklaas

Auteur:

Anna van Praag

Illustrator:

Saskia Halfmouw

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboeksinterklaas