close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Voor de liefhebbers van John Green

De Australische Steph Bowe heeft zo'n eigen blog en werd drie jaar geleden door een uitgeverij benaderd. Die hadden dat goed gezien, Ze was toen zestien, en is nu negentien en deze maand verschijnt haar tweede roman. Haar debuut Gered door een meisje is een verrassing. 'Voor de liefhebbers van John Green' had er op de cover kunnen staan. De thema's, verhaallijnen en karakters komen sterk overeen, zeker met zijn meest recente roman Een weeffout in onze sterren. Misschien is ze door hem beinvloed maar dat maakt niet uit: Bowe kan verrassend goed schrijven en levert een interessant debuut af. 

Vanaf de eerste zin heeft Bowe de aandacht. 'Er lag een jongen in het meertje.' Sacha wordt door een meisje uit het water gehaald. Later blijkt dat hij een zelfmoordpoging deed omdat de leukemie bij hem is terug gekeerd. Het is slechts één van de drama's in dit boek. Zijn moeder is overleden en zijn vader is tot de herenliefde bekeerd en is verliefd geworden op één van de leraren van Sacha's school. Jewel, het meisje dat hem redt, doet daar niet veel voor onder. Zij keert terug in haar oude dorp nadat haar opa en oma zijn overleden. Ze is door hen opgevoed nadat haar ouders instorten na de dood van haar broertje, die in hetzelfde meertje om het leven kwam bij een ongeluk waar Jewel zich nog altijd schuldig over voelt.

Zo in een paar zinnen samengevat, lijkt het een overdosis aan leed maar het wordt gelukkig goed verspreid door het verhaal. Door de lichtvoetige manier van vertellen, de ironische ondertoon en veel humor en relativering, is de zwaarte goed te behappen. Jewel en Sacha vertellen beurtelings hun verhaal en groeien steeds meer naar elkaar toe. Al zorgt de heftige boodschap van Sacha even voor verwijdering. Bowe voert nog een paar andere bijzondere karakters op waarvan vooral de beste vriend van Sacha, inclusief zijn familie, goed uit de verf komt. Een roman over jonge mensen die veel te veel problemen op hun bordje hebben. De dood zou nog niet op die manier in hun agenda moeten staan maar ze hebben er mee te maken en geven er tegen wil en dank vorm aan.

Gered door een meisje is een mooie, hoopvolle en tegelijktijd verdrietige roman die je met een glimlach dicht kan slaan. Bowe bezondigt zich aan een paar young adult clichés (zoals van die lijstjes: 'Sacha's favoriete eten' of 'Dingen waarvan ik dacht dat ze nooit zou zien' en zoiets would-be mafs als een tuinkabouter-fetisj) maar overtuigt door haar stijl, waardoor ik heel nieuwsgierig ben naar haar volgende boek.

 

Titel Boek:

Gered door een meisje

Auteur:

Steph Bowe

Vertaler:

Gert van Santen

Uitgever:

De Boekerij

Kaft:

Tags : jeugdboek