close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Vertrouwd avontuur van Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg Haaieneiland Kinderboek
Querido
Waardering: 7.5

Een mooi verhaal, dat over het leven van schrijver Rob Ruggenberg. Werkte bij de marine, reisde over de hele wereld en was journalist en debuteerde op zijn 60e met het jeugdboek Het verraad van Waterdunen. Nu bijna 10 jaar later is hij niet meer weg te denken als auteur van degelijke historische jeugdromans en ligt er alweer zijn zesde: Haaieneiland. Zoals altijd verdiepte Ruggenberg zich uitgebreid in een minder bekende episode uit de vaderlandse geschiedenis.

Dit keer reist hij af naar de Stille Zuidzee voor het verhaal dat zich afspeelde rond 1770. Een schip uit de vloot van ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen strandt op een koraalrif en vijf bemanningsleden besluiten achter te blijven op het eiland. Roemer is de jongste van het stel, hij heeft net zijn broer verloren aan de haaien en niks meer te verliezen. In het groene paradijs past hij zich snelst aan en vindt aansluiting bij de de plaatselijke bevolking, een knap meisje in het bijzonder. De andere Nederlanders gedragen zich, in meer of mindere mate, onaangepast of zien de gevaren niet onder ogen, of hebben gewoon pech. Roemer verzint een list als zijn vriendinnetje wordt ontvoerd en met behulp van moderne geweren weet hij haar te bevrijden.

Het verhaal is bijna analoog aan dat van andere boeken van Ruggenberg en die vaste patronen zijn zowel zijn kracht als zwakte. Ook Haaieneiland leest weer heerlijk vertrouwd weg maar de voorspelbaarheid is echt een minput. Weer een vriendinnetje, weer een aantal tegenslagen en opnieuw is de hoofdpersoon de held. Wat de boeken van Ruggenberg dan weer zo goed maakt, is dat hij zich tot in het detail verdiept in de geschiedenis maar vooral in de cultuur. In dit geval weet hij een aantal facetten van de Polynesische cultuur vakkundig te verwerken: het kannibalisme, het geloof in Goden en de betekenis van tattoeages. Het is knap hoe hij iedere keer een episode uit het verleden tot leven wekt en de lezer het gevoel geeft dat de omstandigheden kloppen. Alleen het verhaal zou ietsje tegendraadser mogen zijn. Dus is Haaieneiland misschien niet zijn beste maar wel weer een spannend en onderhoudend jeugdboek over andere tijden en culturen.

Titel Boek:

Haaieneiland

Auteur:

Rob Ruggenberg

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekSpanning en avontuurVroeger