close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Vergeten Oorlog

Oorlog in Blanda! Jeffrey is opgewonden als zijn vader vertelt dat de Duitsers Nederland zijn binnengevallen. In Paramaribo is het groot nieuws maar het is al snel minder spannend dan Jeffrey in eerste instantie dacht. Inwoners van Suriname met Duitse wortels worden namelijk gearresteerd, waaronder dominee Kaiserschmidt maar ook de familie van zijn beste vriend Carl. Behoorlijk verwarrend als je vriend van het ene op het andere moment tot de vijand behoort. Joyce Pool wil met haar verhaal iets zeggen over de betrokkenheid van veel Surinamers bij de oorlog. En het is een stukje geschiedschrijving: op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog werden daadwerkelijk zoveel mogelijk mensen met een Duitse nationaliteit opgepakt.

In tien verhalen beschrijven Nederlandse auteurs de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog in even zoveel landen. Vergeten Oorlog is een project met het doel om facetten van de Tweede Wereldoorlog te belichten die relatief weinig aandacht hebben gekregen in jeugdboeken. Er is meer dan Oorlogswinter. Van Lydia Rood verscheen tegelijk met dit boek, Opgejaagd, over de zigeunergroepen Sinti en Roma. Er komen nog delen over het bombardement op Rotterdam en Middelburg, dwangarbeid, NSB-kinderen en Suriname.

In deze verhalenbundel is gekozen voor de landen waar nieuwe Nederlanders vandaan komen: Kroatie, Rusland, Marokko, Nederlands-Indie, Ethiopie, Suriname, China, Polen, Aruba en Irak. Naast Joyce Pool staan er verhalen in van Arend van Dam, Bies van Ede, Theo Engelen, Agave Kruijssen, Martine Letterie, Lydia Rood, Anneke Scholtens, Peter Smit en Gerard Sonneveld. Ze zijn allemaal lid van een groep jeugdboekenauteurs die zich Schrijvers van de Ronde Tafel noemt en historische onderwerpen in hun boeken verwerkt.

Ieder verhaal begint met een prachtige foto van een kind en wordt afgesloten met een kort stukje geschiedenis. Een met zorg vorm gegeven boek dat de opmaat vormt van een interessant project. Door het consequente perspectief van een kind komt het banale van oorlog duidelijk naar voren. Tegelijkertijd laat het zien dat het leven van veel kinderen voor een deel gewoon doorgaat en de kinderlijke opgewondenheid is bij vlagen ontroerend. Oorlog is soms ook gewoon spannend en avontuurlijk.
De meeste auteurs weten goed een sfeer te treffen of een dilemma te schetsen.  Voor sommige kinderen is het verbijsterend dat ze ineens tot een groep horen: jood of moslim of Chinees of Duits. Een van de spannendste verhalen is geschreven door Bies van Ede en gaat over een mislukte aanval met een Duitse onderzeeer op een olieraffinaderij op Aruba.

Een uitermate leerzaam boek over de oorlog, ook voor volwassenen. Misschien iedere week een verhaaltje lezen op zondagavond na de NPS-serie over de Tweede Wereldoorlog om te beseffen dat de oorlog voor heel veel landen consequenties had.

Tags : Andere landenKinderboekOorlog en misdaadSpanning en avontuurverhalenwoII