close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Twilight werkt op de lachspieren

Ik heb het weekje vakantie onder andere gebruikt om de beide Twilight-films te zien omdat ik nieuwsgierig ben naar de reden van de hype. Deel 1 is goed te doen, daarna wordt het lachen. Magie en knappe hoofdrolspelers, veel meer is het niet.

Ik heb de boeken van Stephenie Meyer niet gelezen maar daarin is het liefdesdrama ongetwijfeld aangrijpend verwoord. Het zal je maar overkomen: eerst verliefd worden op een vampier en vervolgens opnieuw warme gevoelens krijgen voor een jongen die een weerwolf blijkt te zijn. Het zit die arme Bella  niet mee. Twilight draait om het klassieke gegeven van de onmogelijke liefde en verwijst ook heel subtiel naar Romeo en Julia. Deel 1 is onderhoudend omdat langzaam duidelijk wordt dat Edward een onsterfelijke vampier is en het dus niet zo handig is dat hij en Bella verliefd op elkaar worden. De sfeer is broeierig vooral omdat de vampiersymptomen niet overdadig worden uitgebuit. Weinig bloed en tanden maar veel subtiele hints, vooral het uiterlijk van de vampierfamilie is erg goed gedaan. Bleke gezichten met net dat vleugje vreemdheid, licht tragisch ook.

 In het volgende deel New Moon, gaat de aandacht vooral uit naar Jacob Black. Een indiaan-achtig type die een enorme hunk blijkt als hij zijn lange haar afknipt en voortdurend half ontbloot over het scherm paradeert. Hij verandert ook regelmatig in een weerwolf en dat is weer minder handig, vooral omdat weerwolven en vampiers elkaar niet zo goed liggen. Edward, de vampier, is even uit beeld en dus ontwikkelt Bella warme gevoelens voor Jacob, de weerwolf, maar de vampier lijkt toch echt haar grote liefde. Enorme dilemma’s en groot drama en het wordt allemaal nog veel erger.

Twilight is dan allang niet meer serieus te nemen en halverwege bedenk ik op wie Bella in deel 3 verliefd zal worden: een kabouter misschien? Deel 3 is al uit, deel 4 komt eraan, we zijn hier voorlopg nog niet vanaf.

Twilight is de nieuwe rage, voor niet al te jonge kinderen vanaf een jaar of 14. Uitgekiende merchandising en goed inspelend op de behoefte aan dat vleugje magie. Meyer haalt het in geen duizend jaar bij Rowling, en Harry Potter is dan wel niet zo knap als Edward, hij is wel vele malen interessanter.

 

Plaatje: