close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Vier nieuwe boeken in de Tijgerlezen-serie – Een maïskorrel met een eigen willetje én: Alle dieren moeten mee kunnen doen aan de verkiezingen voor Miss Eenhoorn

Een maïskorrel met een eigen willetje en een zebra die wil schitteren bij de verkiezingen voor Miss Eenhoorn. In de serie Tijgerlezen van uitgeverij Querido kan het allemaal. De reeks werd in 2016 gestart en is geïnitieerd door Edward van de Vendel en inmiddels zijn er al bijna 20 verschillende boeken waarmee een lange neus wordt gemaakt tegen de AVI-niveaus. Daar gelden vooral beperkingen, hier staat de vrijheid voorop. Er wordt ingezet op goed geschreven boeken voor beginnende lezers, waarbij wel verschillen in de moeilijkheidsgraad zijn maar originaliteit en stijl én spanning en humor voorop staan.

Er werken vooraanstaande auteurs aan mee zoals Joke van Leeuwen (Fien wil een flus), Anna Woltz (Zondag, maandag, sterrendag), Simon van der Geest (Wees niet bang voor de voetbalzombies) en Edward van de Vendel (Heel heel heel vies boek).

Miss Eenhoorn

MISS EENHOORN

Van Edward van de Vendel en illustrator Floor de Goede verscheen onlangs Miss Eenhoorn, waarin het duo opnieuw een grenzeloze fantasie combineert met een kolderiek verhaal dat toch wel degelijk ergens over gaat. Heel veel dieren willen aan de missverkiezing meedoen, maar al snel blijken de eerste niet door de voorronde te komen, louter door het feit dat ze geen eenhoorn zijn. Voor Ayla, een kleine zebra, is dat vervelend want ze wil heel graag schitteren op het podium. Haar beste vriendin Zoetelieve mag verder want ze is wel een eenhoorn. De moeder van Ayla laat het er niet bij zitten en uiteindelijk weten ze met elkaar te bewerkstelligen dat de talentenwedstrijd voortaan voor iedereen is. Een uitbundig en  maf verhaal waarin vooral Floor de Goede alle registers open kan trekken. Ondertussen komen op een subtiele manier thema’s als vriendschap, uitsluiting en gelijkwaardigheid aan de orde.

Bob Popcorn

BOB POPCORN

Bob Popcorn is een maïskorrel die niet poft  in de magnetron. Het verhaal is door Maranke Rinck geschreven in de ik-vorm, vanuit Ellis, een dochter van twee vaders die net hebben besloten dat er veel gezonder gegeten gaat worden. Ellis poft stiekem popcorn in de schuur, waar de magnetron naartoe is verbannen, en krijgt te maken met dit merkwaardige wezentje. Bob heeft altijd honger en is nogal een opgewonden standje die als hij boos is verandert in een popcorn. Ellis beleeft doldwaze avonturen met Bob in dit absurdistische verhaal. Bob Popcorn is van DE cover tot het eind over de top en dat levert een heerlijke slapstick op waarin de tekst en de potloodillustraties van Martijn van der Linden elkaar versterken en aanvullen. Het plezier spat van de pagina’s en dat werkt aanstekelijk. Het tweeDe deel (De popcornspion) is aangekondigd voor het voorjaar van 2020).

(Luister voor het verhaal over de totstandkoming van dit boek de aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast met Martijn van der Linden.) 

Dief in de straat!

In de meest recente uitgaven in de Tijgerlezen-reeks verschenen nog twee boeken:

Dief in de straat! van Anke Kranendonk met tekeningen van Jan Jutte, voor wat jongere kinderen. Een repeterend verhaal over een jongetje dat zich van geen kwaad bewust is als er van alles wordt gestolen in zijn buurt. De sporen leiden naar zijn huis maar hij kan het niet gedaan hebben. De plot ligt een beetje voor de hand maar dat vinden kinderen alleen maar leuk. De illustraties van Jan Jutte zijn slim en geestig.

Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had

Joukje Akveld maakte in 2012 Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had met Sieb Posthuma, dat op groot formaat als prentenboek werd uitgegeven. Nu is het opgenomen in de Tijgerlezen-serie, dus is het flink gekrompen, de teksten zijn enigszins aangepast.