close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Kinderboeken om naar uit te kijken in 2019

Alhoewel het zwaartepunt bij uitgevers van kinderboeken doorgaans in het najaar rond de Kinderboekenweek ligt, verschijnen er in het voorjaar ook weer genoeg uitgaves om naar uit te kijken. Het voorjaar is trouwens een rekkelijk begrip, veel boeken verschijnen pas in mei. JaapLeest maakte een selectie, gerangschikt op uitgever. (de illustratie hierboven is van Philip Hopman en komt ui: De boom met het oor)

Blossom Books

Opgesloten van Samira Ahmed – Politiek geladen young adult waarin de hoofdpersoon en haar ouders worden ontvoerd naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. De auteur komt dit voorjaar naar het Yalfest.

Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel – Debuut van een 35-jarige Nederlandse auteur. Deze young adult-thriller verschijnt al in februari

Fontaine  

Brons van Linda Dielemans en Sanne te Loo – ‘Over glimmende schatten in mistige moerassen’. Non-fictie boek over de bronstijd, in samenwerking met een archeoloog.

Gottmer 

Darius de Grote is niet okay van Adib Khorram – Young adult over een depressieve jongen die naar Iran afreist om zijn zieke grootvader te bezoeken. Er ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap.

Hallo Teckel Tom van Bette Westera en Noëlle Smit – Eerste in een nieuwe reeks over een teckel die bij Saar en haar twee papa’s gaat wonen.

Vos is een boef van Daan Remmerts de Vries – Een prentenboekkrimi waarin vooroordelen op de hak worden genomen.

Hoogland en Van Klaveren

Bizar van Sjoerd Kuyper – Het langverwachte nieuwe jeugdboek van Kuyper. Het omslag in de brochure ziet er niet erg uitnodigend uit maar dat kan nog veranderen. Bizar is het dagboek van de dertienjarige Sallie Mo die verslaafd is aan lezen

Het ei van Diet Groothuis, met illustraties van Ingrid en Dieter Schubert – Waar het allemaal mee begon. Prentenboek gebaseerd op de scheppingsverhalen uit verschillende culturen en The Origin of Species van Darwin.

De Dekseldrager van Heteketel van Harm de Jonge – Boek over klimaatverandering en vogels, van de 80-jarige De Jonge.

Lannoo

De vloek van de Vliegende Olifantes – Kate DiCammilo – Altijd spannend, een nieuw boek van deze auteur. Of het is fantastisch of het valt tegen. En deze, ik heb hem al gelezen, valt in de eerste categorie.

Lemniscaat

De geschiedenis van Jane Doe van Michael Baelinger – Young adults worden vaak met ronkende teksten aangekondigd. In dit geval ‘een absolute mustread’ en ‘een adembenemend debuut’. We gaan het zien.

Tijger van Jan Jutte – Nieuw prentenboek van deze veelbekroonde illustrator over de wederzijdse liefde tussen Josefien en een tijger.

Adres onbekend van Susin Nielsen – Nieuw boek van de auteur van prachtige romans als Woordnerd en Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen.

Leopold

Mijn mama van Annemarie van Haeringen – Na ‘Mijn papa’ moest er natuurlijk ook een olifantenprentenboek komen over de liefste mama van de wereld.

Luitingh Sijthoff

Die zomer met Jente van Enne Koens – De aanbiedingstekst doet lichtjes denken aan die van Hotel Bonbien, haar beste boek tot nu toe, dus dat is goed nieuws.

Wondersmid van Jessica Townsen – Deel 2 van de Nevermoor-serie, verschijnt al in maart.

De bijzondere woorden van Gioia – van Enrico Galiano – Bestseller uit Italië waar zo nu en dan verrassende jeugdliteratuur vandaan komt.

Ploegsma 

De woordsmid van Patricia Forde – Bestseller over een regime waarin de taal op rantsoen is. Mensen mogen slechts de vijfhonderd woorden gebruiken van De Lijst.

Querido

Het werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle van Simon van der Geest – Stond voor afgelopen najaar aangekondigd maar lijkt nu dan echt eind februari te verschijnen. Het boek gaat over de zoektocht van een meisje naar haar biologische vader, in Suriname.

Poëzie hardop van Hans en Monique Hagen – De kinderboekenambassadeurs sluiten hun werk af met een verzamelbundel van hun columns in het Parool en werk van 65 dichters.

De boom met het oor van Annet Schaap en Philip Hopman –  Prentenboek over luisteren. Annet Schaap schreef de tekst voor een theatervoorstelling en las er in De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast al een stukje uit voor, Philip Hopman liet zich voor de tekeningen inspireren door Barcelona en klassieke schilderijen

Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden – Ook Edward las in de podcast al een vers voor uit deze bundel die als ondertitel heeft: gedichten waar je wat aan hebt.

In de tuin van Noëlle Smit – Je vindt het geweldig of je hebt er weinig mee. Ik werd weggeblazen door ‘Naar de markt’ dus zie enorm uit naar deze ‘onweerstaanbare ode aan de moestuin’.

IJzerkop van Jean Claude van Rijckegehem – Lang niks van gehoord maar gelukkig is er weer een nieuwe historische roman van deze bekroonde Vlaamse auteur. Over een meisje in het leger van Napoleon.

Unieboek

H@ck van Mirjam Mous – De nieuwe thriller van deze bestsellerauteur speelt zich af tijdens de Derde Wereldoorlog. Over de Bange Jaren en de Grote Ommekeer

Wat zou Martin doen van Nic Stone – Na het overrompelende The Hate You Give opnieuw een boek over Black Lives Matter. Stone volgt in grote lijnen  hetzelfde stramien maar laat haar hoofdpersoon brieven schrijven aan Martin Luther King.