close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Thea Beckmanprijs voor slavernijboek van Arend van Dam

Arend van Dam heeft in het Archeon de Thea Beckmanprijs 2018 in ontvangst genomen voor De reis van Syntax Bosselman. Het is door de jury bestempeld als het beste historische boek voor kinderen tot 12 jaar. Volgens de jury is het een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet. ‘De jury is zeer onder de indruk van dit uitstekend geschreven boek over een urgente en actuele zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De auteur stelt zich kwetsbaar op door zijn aanpak en werkwijze te problematiseren, en dat draagt bij aan de kracht van zijn boodschap.’

Op JaapLeest stond over het boek: ‘Van Dam is met zijn verhalende non-fictie populair bij kinderen en misschien wel wat onderschat. Met dit belangrijke boek zet hij zichzelf echt op de kaart. De manier van vertellen is stilistisch niet altijd even verfijnd maar kinderen zullen er niet om malen. Die worden van alle kanten bijgepraat over deze ingewikkelde materie  en het zijn nog interessante en spannende verhalen ook. ‘ In het boek legt Van Dam de slavernij uit aan de hand van de wereldtentoonstelling in 1883 in Nederland. De organisatie maakte dit filmpje bij het boek.

Anna’s grote reis van Inez van Loon kreeg de Jonge Beckman, toegekend door een jury van vij kinderen. De andere genomineerden voor beide prijzen waren Koos Meinderts met Naar het Noorden, Suzanne Wouda met Sabel en Martine Letterie met Kinderen met een ster.

Arend van Dam krijgt 1000 euro en een oorkonde. De jury bestond uit Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester), Liselotte Dessauvagie (zelfstandig leesbevorderaar), Hubert Slings (stichting entoen.nu, voorzitter), Monique Veldman (directeur Archeon)
en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar / ontwikkelaar educatieve culturele projecten).