Meis en Maas
Nan Lenders
Spike Gerrell
Van wie natuurkunde niet het sterkste vak is, zoals ik, is dit boek even doorbijten. Het bevat veel uitleg over kwantummechanica die hersengymnastiek vergt. Voor beginners weliswaar maar toch best pittig. Bijvoorbeeld over deeltjes die op twee verschillende plaatsen tegelijk kunnen zijn, dat heet kwantumverstrengeling. Ik kan niet garanderen dat ik dat over een half jaar nog weet. Stein Knap wel, maar hij is dan ook de zoon van twee tamelijk briljante wetenschappers. Ze werken beiden voor CERN, met die gigantische ondergrondse deeltjesversnellers Zijn vader presenteert populair-wetenschappelijke tv-programma’s en zijn moeder was misschien wel in aanmerking gekomen voor een Nobelprijs, als ze geen kanker had gekregen en was overleden.
Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums (oorspronkelijke titel: The many worlds of Alby Bright) is het beste te omschrijven als een natuurkundeboek over rouwverwerking. Het gaat over een jongetje dat met behulp van kwantummechanica op zoek gaat naar zijn overleden moeder die een onmetelijk groot zwart gat achter liet. Zijn vader houdt vlak na zijn dood een betoog over het bestaan van parallelle universums waar zijn moeder geen kanker heeft gekregen en ze niet dood is. Het is het antwoord op Steins vraag of hij in het bestaan van een hemel gelooft. Ondanks de ergernis over zijn vader (“Ik stelde hem een eenvoudige vraag en hij probeert er een aflevering van zijn televisieprogramma van te maken”) gaat Stein met het antwoord aan de haal.
Met behulp van een doos en een banaan (die zijn heel licht radio-actief en dus erg geschikt voor het experiment) verplaatst hij zichzelf naar andere universums waar hij o.a. een nare én een vrouwelijke versie van zich zelf tegenkomt. Hij beleeft wonderlijke avonturen maar maar zijn moeder is nog steeds dood. Stein kan, net als zijn vader, maar niet onder ogen zien dat ze niet meer terugkomt. Leuk hoor, die fases van rouwverwerking maar in de praktijk bestaan er geen vaste regels voor, stelt zijn vader vast. ‘Het enige dat je kunt doen is hopen dat je door heen komt’.
Dat gereis naar parallelle universums is een afleidingsmanoeuvre om de werkelijkheid onder ogen te zien. Daar zit geen oordeel in, zo gaat dat bij rouw. Het werkt echter niet helemaal, en dat is wel een oordeel. De uitstapjes van Stein worden realistisch beschreven en daarmee krijgt het boek een sciencefiction-achtig karakter dat niet past bij het rauwe verdriet. Edge had er beter aan gedaan om Stein hem in zijn fantasie te laten verplaatsen.
Stein Knap is het eerste kinderboek van de Britse kinderboekenschrijver Christopher Edge dat in het Nederlands wordt vertaald. Daar is de kleine uitgeverij Meis & Maas voor verantwoordelijk die zich vooral toelegt op Legoboeken maar af en toe een bijzonder jeugdboek uitbrengt, zoals vorig jaar Stukjes Hemelblauw ,dat getipt werd door het DWDD-boekenpanel. Boeken waarin zware onderwerpen op een fijnzinnige en originele manier worden uitgewerkt. Origineel is Stein Knap absoluut en de jongen is een aandoenlijk karakter, die nog wel even met je meereist.