close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Softe piraten huilen om de moeder van Aadje

De komende tijd zal ik alle boeken die een Zilveren Griffel kregen, en dus kans maken op de Gouden Griffel in oktober, op deze site bespreken. Een drietal boeken (Hou van mij, Ziek en Tiffany Dop) besprak ik al eerder maar teveel boeken zijn aan de aandacht ontglipt dus dat maak ik goed. Aadje Piraatje is de eerste in de reeks kanshebbers. Illustrator Sieb Posthuma kreeg een vlag en wimpel voor de tekeningen  en dat is meer dan terecht. Zijn piraten sluiten perfect aan bij de tekst: goedmoedige en wat sukkelige types met het hart op de goede plaats.

Die tegenstelling is de kracht van dit boek dat zijn oorsprong vindt in een liedje dat Marjet Huiberts voor Sesamstraat maakte en hier te zien is, met animaties van Christa Moesker. Aadje vaart met zijn vader mee op een schip met piraten als Martijn-sacherijn, Pjotr de Stotteraar, Floor-zonder-oor en Stille Cornelis. Stuk voor stuk leven ze mee met Aadje als hij op zwemles gaat, de schildpaddensoep niet blieft of een huisdier wil. Hoogtepunt is het hoofdstuk over heimwee waarin Aadje zijn moeder een brief schrijft en de piraten in snikken uitbarsten.

Een verdiende griffel voor Huiberts die de versvorm hanteert en goed omgaat met de dwang die rijm nou eenmaal met zich meebrengt. Humoristische en melodieuze teksten die stuk voor stuk uitnodigen om hardop te gaan zingen. Niet zo gek als je weet dat Huiberts veel liedjes schrijft, onder andere voor de theatervoorstellingen van Frank Groofhof. Een voorbeeldje ter illustratie, uit het hoofdstuk waarin Aad zo graag een huisider wil maar zijn vader dat niet goed vindt.

‘Alle piraten gingen hem troosten. Jan-zonder-hand vlocht een aapje van touw. En Joop-houten-poot hupte rond als een hondje en Stoere Jeroen zei: Miauw’.

Titel Boek:

Aadje Piraatje

Auteur:

Marjet Huiberts

Illustrator:

Sieb Posthuma

Kaft:
Tags : Liefde en vriendschappiratenPoëziePrentenboekvaderVoorleesboek