close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Nog even de dag doornemen

Anke Kranendonk Slaap je al? 10 verhaaltjes voor het slapengaan Prentenboek
Gottmer
Ana Sanfelippo
Waardering: 8.0

Elk van de tien voorleesverhaaltjes begint met ‘Had je een fijne dag Sem?’ en  eindigt met ‘welterusten’. Papa brengt Sem naar bed en komt later nog even kijken of zijn zoontje al slaapt. Dat is steevast het geval, getuige de leuke voorkant met een dekentje,  maar wat papa niet weet en de lezer wel, is dat Sem in de tussentijd een avontuurtje beleeft met zijn poppen, waarin een gebeurtenis uit de afgelopen dag voorbijkomt. Op de begeleidede illustratie wordt weergegeven wat er ongeveer is gebeurd.

Sem is naar de kapper geweest, hij zat met zijn vader op een terrasje spaghetti te eten of er werd in de klas gemusiceerd. Dat verwerkt hij in een poppenspel met zijn drie trouwen vrienden: Pop, Vos en Beer. Pop wil highlights en Sem serveert een maaltijd voor zijn vrienden. In mooie voorleesdialogen laat Kranendonk zien hoe de indrukken van een dag zijn weerslag vinden in de gedachtenwereld van een kind. Huis-tuin-en keukendingen, maar voor Sem vaak nieuw en vol betekenis. Hij verbindt  zijn drie poppen met elkaar in de echt, als een echte trouwmeneer en geeft een onbestemd angstgevoel een plek door als dierentemmer de controle terug te krijgen.

Kranendonk speelt op een lichtvoetige manier met haar thema, door een slim gebruik van afwisselende herhaling, kleine taalgrapjes (Pop wordt popzangeres) en het laken een belangrijke bijrol te geven. Die komt terug op de illustraties van de, voor ons tot nu toe onbekende, Argentijnse illustratrice Ana SanfelippoEen ontdekking, want zij tilt met haar frisse en kleurrijke tekeningen het boek verder op. Op grote prenten schetst ze in een realistische stijl een gebeurtenis van de afgelopen dag. In het klein komen de slaapavonturen voorbij, waarbij de knuffels gewoon  knuffels blijven. Maar ze komen wel tot leven en Sem paradeert er op een parmantige manier tussendoor.

Voor kleine kinderen zijn er niet veel nieuwe voorleesverhalen en dit boek voorziet zeker in een behoefte. Samen nog even de dag doornemen krijgt een nieuwe dimensie met Slaap je al?

 

Tags : dromenFantasieKinderboekkleutersPrentenboekslapenvaderVoorleesboek