close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Sinterklaas van Charlotte Dematons wordt niet herdrukt vanwege Pietendiscussie

Consternatie en ophef rond het meeste bekende en misschien ook wel beste Sinterklaasboek. Sinterklaas van Charlotte Dematons zou volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad uit de handel worden gehaald.  Het blijkt wat genuanceerder te liggen: het boek wordt niet herdrukt, op uitdrukkelijke wens van de maakster zelf die zegt tijdens haar scholenbezoeken vervelende ervaringen te hebben ondervonden vanwege de zwarte pieten in het boek.

Sinterklaas, bekroond met een Gouden Penseel, is met meer dan honderdduizend verkochte exemplaren een van de best verkochte Sinterklaasboeken. Het boek stamt uit 2007 en viel vooral op door het grote formaat. In het boek is een doorsnee van de pakjesboot te zien (zie hieronder).  Het boek is inmiddels vele malen herdrukt, ook in kleinere formaten maar dat is voor het laatst geweest. Uitgeverij Lemniscaat zegt de beslissing van de auteur te respecteren maar wel met pijn in het hart. ‘Persoonlijk zou ik het niet uit de handel nemen’, zegt directeur Boele van Hensbroek in De Telegraaf. 

De Pietendiscussie mist ook zijn uitwerking op kinder- en prentenboeken niet. Het boek van Dematons is van voor de opgelaaide discussie, en in mijn ogen nog steed een prachtig boek. In nieuwe uitgaves is het logisch om de afbeelding van piet onder de loep te nemen. De afgelopen jaren verscheen een aantal boeken dat stelling nam in de discussie, met duidelijke statements over gekleurde pieten, recent verscheen nog De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas van Henna Goudzand. Die fase lijkt ook bijna weer voorbij, en nu zitten we even in een niemandsland. Dit jaar verschijnen er opvallend weinig nieuwe Sinterklaasboeken, de interessantste is Het huis van Sinterklaas van Naomi Tieman en Marieke Nelissen.

Op zich is het ontbreken van nieuwe aanwas niet zo ’n probleem, behalve als bestaande Sinterklaasboeken in de ban worden gedaan. In Sinterklaas zijn de pieten inderdaad zwart maar naar mijn mening niet op een manier die het boek onbruikbaar maakt. Hopelijk loopt dit akkefietje met een sisser af, gelukkig staat het boek al in veelkinderkamers. En ongetwijfeld doet de roetveegpiet de komende jaren als een vanzelfsprekendheid zijn intrede in Sinterklaasboeken, zonder dat het verder nog een thema is.

 

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas dematons