close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Sint eindigt ondersteboven in de goot

Bette Weserta Sint gaat op gym Prentenboek
Gottmer
Sylvia Weve
Waardering: 7.0

‘Met een knipoog naar alle sportclubjes waar kinderen tegenwoordig op zitten’, meldt het persbericht. Het was mij eerlijk gezegd ontgaan, ook omdat het niet de meest voor de hand liggen sporten zijn die Sinterklaas in dit boek uit probeert. Naast judo en voetbal bekwaamt hij zich tevergeefs in gewichtheffen, schoonspringen en Japans worstelen. De Sint probeert van alles uit maar niks lijkt hem echt te liggen. Zo zal de knipoog bedoeld zijn. Uiteindelijk vindt hij zijn geluk in paardrijden, dat doet hij immers al, maar alleen als hij in Nederland is. In Spanje verveelt de Sint zich het schompes, vandaar dat hij op zoek was naar een hobby, op aanraden van de pieten. De titel slaat nergens op want hij gaat helemaal niet op gym.

De Sint gallopeert  en dat vat Westera samen in mooie zinnetjes: ‘Die nacht rijdt Sinterklaas in gestrekte draf over de daken. ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes,’  zingen de kinderen voor het slapengaan. Boven hun hoofden vliegen de vonken er af.’ Uiteindelijk gaat het mis, Sint ‘holderdeboldert het dak af en eindigt ondersteboven in de goot.’ Gelukkig mag de onvermijdelijke Dieuwertje (die in steeds meer Sinterklaasboeken opduikt maar hier totaal niet op Dieuwertje lijkt)  als eerste haar handtekning op het gips zetten.

Sint gaat op gym is een wat rommelig boek zonder duidelijke focus. Het heeft iets weg van een verplicht nummer vanuit de verzuchting: moeten we ook niet eens een Sinterklaasboek maken. Bette Westera vormt met Syvlia Weve een onvolprezen duo en natuurlijk kunnen ze geen echt slecht prentenboek maken, maar dit is niet bepaald een hoogtepunt.

Lieve prentenboekenmakers, het is geen verplichting een Sinterklaasboek te maken. Begin er alsjeblieft pas aan als er een echt goed idee is!

Titel Boek:

Sint gaat op gym

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Sylvia Weve

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : PrentenboeksinterklaasVoorleesboek