close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Schoon genoeg van de vaststaande patronen

Peter Brown Meneer tijger wordt wild Prentenboek
Gottmer
Edward van de Vendel
Waardering: 8.5

Alle dieren lopen in het stramien. Keurig rechtop, in onberispelijke kledij met vlinderdadjes en afgezetten biesjes en ingetogen hoedjes. Alsof ze op weg zijn naar de zondagse dienst van een streng gereformeerde kerk. ‘Iedereen vond dat alles precies was zoals het moest zijn. Iedereen. Behalve meneer Tijger.’ Meneer Tijger heeft genoeg van alle beleefdheid en vormelijkheid en wil uit de band springen. Op een dag heeft hij een wild idee, dat alles verandert. Meneer Tijger besluit op vier poten te gaan lopen en trekt na een paar wilde dagen zelfs zijn kostuum uit. Zijn vrienden vinden dat te ver gaan en sturen hem naar de wildernis waar hij er al snel achter komt dat een leven zonder de stad en zijn vrienden niet aan hem is besteedt. Meneer Tijger keert terug en hij ziet dat er iets is veranderd. Sommige andere dieren lopen ook op vier poten en/of hebben hun korset afgeworpen. Meneer Tijger kan zichzelf zijn, zonder kleding maar als hij er zin in heeft, trekt hij zijn pak aan.

Meneer Tijger wordt wild is een boek over conformisme en breken met de opgelegde moraal en de codes. Daar gaan veel kinderboeken over maar Brown geeft er een subtiele meerwaarde aan. Hij gebruikt vooral grijs, bruin en zwart om de opgelegde moraal te duiden. Het oranje van de tijger is meteen de enige kleur in het begin van het boek, waar langzaam meer tinten en vrolijkheid in sluipt. Brown maakt bijna grafisch werk, de dieren hebben strakke vormen maar drukken veel uit.

Zijn boodschap is duidelijk en staat, wat overbodig, nog eens achterin: ”Persoonlijk vind ik dat iedereen af en toe een beetje wild zou moeten zijn”. De opdracht voorin is veelzeggender: ‘Voor alle tijgers. Overal’. Want wie heeft er niet af en toe schoon genoeg van de opgelegde regels, van vaststaande patronen en andere zaken die het verhinderen helemaal jezelf te kunnen zijn? Het is mooi dat Brown laat zien dat het niet nodig is alle schepen achter je te verbranden om iets te veranderen. Werelden kunnen samen komen: de saaie, grijze stad lijkt na terugkeer ineens veel meer op de frisse wildernis waar naar toe Meneer Tijger zich zelf had verbannen.

De vertaling van de schaarse zinnen door Edward van de Vendel is sober en efficiënt. Hij vindt mooie woorden voor de afkeuring van de vrienden: ‘Merkwaardig, ontoelbaatbaar’. In Amerika stond Mr. Tiger Goes Wild in de bestsellerlijsten en won het verschillende prijzen waaronder de prestigieuze Boston Globe Horn Book Award en de Bull-Bransom Award voor natuurillustraties. Een van de leukste maar vooral best gemaakte prentenboeken van het jaar.

Titel Boek:

Meneer tijger wordt wild

Auteur:

Peter Brown

Vertaler:

Edward van de Vendel

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Video description:

Brown noemt het zijn ‘meest autobiografische boek’ tot nu toe.

Tags : Dieren en natuurPrentenboektijger