close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Magistraal overzicht van drie decennia Nederlandse kinderpoëzie

Jaap Robben (samenstelling) Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten Poëzie
Gottmer
Sebastiaan Van Doninck
Waardering:

‘Heel de wereld wordt wakker’ omhelst 333 gedichten van 132 verschillende dichters op bijna 400 pagina’s. Het kortste vers bestaat uit 7 woorden (Ik mis je / van dichtbij / het meest – van Iris Le Rütte), de langste heeft er bijna 700 (‘Rattenlied’ van Manon Uphoff en Maarten van Roozendaal).

Jaap Robben las honderden bundels met Nederlandstalige gedichten die na het jaar 1990 verschenen en stelde er een magistrale stoeptegel uit samen. Het is een waardige opvolger van ‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is’, de bloemlezing van Tine van Buul en Bianca Stigter die in 1991 die de Gouden Griffel kreeg. Na drie decennia is het wel weer eens tijd om de kinderpoëzie in kaart te brengen en Robben doet dat met overgave en visie. Hij kiest voor een slimme opzet waarin de gedichten als het ware met kinderen meegroeien in leeftijd en leeservaring. Volgens de samensteller een leespaadje dat breder wordt naarmate je er meer overheen wandelt.

Heerlijk dat er niet voor strakke themablokken is gekozen, al groepeert Robben de gedichten wel degelijk. Al lezend zie je de logische verbanden en maak je over dat leespad een wandeling door het hele kinderleven. De enorme variatie in onderwerpkeuze en stijl valt op maar met name de consistent hoge kwaliteit. Wat worden er in ons land en bij de Zuiderburen ongelooflijk veel goede gedichten voor kinderen geschreven. Dat is gelukkig niet gestopt na Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink. Uit de noordelijke provincies zijn onder andere Kate Schlingemann, Kasper Peters, Harm de Jonge en natuurlijk Kees Spiering vertegenwoordigd. Van de laatste zijn maar liefst zestien gedichten opgenomen. De illustraties van de Vlaamse illustrator Sebastiaan Van Doninck vormen een rustig en sfeervol houvast. Ook hij verbindt de gedichten, vaak ongemerkt, aan elkaar.

In ’Heel de wereld wordt wakker’ blijf je bladeren: een must voor iedereen die van poëzie houdt.

Deze bespreking stond op 4 november 2022 in de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden