close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+Leeftijd

Klassiek kinderverhaaltje van opa Freek

Freek de Jonge en Erik Kriek Plu Prentenboek
Rubinstein
Erik Kriek
Waardering: 6.5

Sinds een jaar of twee verschijnen er naast de onvolprezen Gouden Boekjes bij Uitgeverij Rubinstein ook zogenaamde Blinkende Boekjes. Het verschil is me niet helemaal duidelijk maar volgens de uitgever onderscheiden deze boekjes zich doordat ze  ‘uitblinken in bijzondere verhalen, geschreven door getalenteerde schrijvers’. Dat lijkt me een aanbeveling voor ieder boek.

Freek de Jonge is komen bovendrijven als ‘getalenteerd schrijver’ en zijn Plu verschijnt in deze reeks, nadat hij vorig jaar het Gouden Boekje Met Annie en Joop naar de bioscoop publiceerde. De nostalgie uit dat boek is ook hier terug te vinden, wellicht mede doordat Freek samenwerkt met dezelfde illustrator. Striptekenaar Erik Kriek hanteert een  ouderwets aandoende stijl waarbij sommige gebruiksvoorwerpen (paraplu, parasol, vlieger) een gezichtje meekrijgen.

Het verhaaltje van Freek de Jonge is ook al vrij klassiek. Een lang niet gebruikte paraplu wordt door een barones weer eens gebruikt en vervolgens door de wind meegenomen. Via een duikvlucht naar het strand wordt hij door een jutter opgepikt en maakt een doorstart als vlieger.

Stilistisch is het hier en daar van een bedenkelijk niveau met veel brokkelige zinnen en overbodig gebabbel. En meerdere inconsistenties. Plu is bijvoorbeeld bang omdat hij zo hoog vliegt maar een paar zinnen later danst hij op de wind en ‘ging het net zo lekker’.

Een pratende paraplu doet het natuurlijk goed bij kleutesr. Het verhaaltje is  niet onaardig en maar niet veel meer dan een verzinsel van opa voor de kleinkinderen. Als de grootvader Freek de Jonge heet, is het blijkbaar een uitgave waard.

Tags : humorPrentenboekVoorleesboek