close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Paul van Loon is zijn boek kwijt

Het tiende deel van De Griezelbus van Paul van Loon is verdwenen bij het versturen naar de uitgever. Precies op dat moment valt namelijk de stroom uit. Gelukkig weten een paar whizz-kids wel raad weten met de uitdaging en halen ze het boek na noest speurwerk weer uit het wereldwijde web naar boven. Bies van Ede betrekt zijn collega schrijver in het verhaal omdat Van Loon een prima aandachtstrekker is voor de gelijknamige tv-serie van Het Verdwenen Verhaal, die aan dit boek ten grondslag ligt.

Het gezegde: ‘het boek was beter’ gaat hier niet op. Misschien komt het omdat het scenario er eerder was en het niet helemaal gelukt is dat naar een coherent boekje te vertalen. De verschuiving van het perspectief werkt meerdere malen verwarring in de hand. En scenes die in de spannende tv-serie goed werken, vallen hier uit de toon. Waarom heeft de moeder van Glenn ineens een werkster terwijl ze maar heel af en toe door de overheid wordt gevraagd om computerproblemen op te lossen?

De spanning die op tv wel overkomt, werkt in dit boek wat minder. Als spannend boek is Het Verdwenen Verhaal minder geslaagd, als project heeft het meer om het lijf. Ook omdat Van Ede impliciet laat blijken hoe afhankelijk we zijn geworden van computers en de virtuele wereld al is de rode draad over ‘het einde van het internet’ dan weer niet zo goed uitgewerkt.

 

Titel Boek:

Het verdwenen verhaal

Auteur:

Bies van Ede

Kaft:
Tags : jeugdboekSpanning en avontuur