close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Het had erger kunnen zijn

Mette Eike Neerlin Paard paard tijger tijger Jeugdboek
Van Goor
Bernadette Custers
Waardering: 8.0

Paard, paard, tijger, tijger is een uitdrukking die in China gebruikt wordt voor iets wat niet echt goed is, maar erger had kunnen zijn. Het tekent het relativerende observatievermogen van de Honey, de hoofdpersoon in het boek. Ze komt in situaties terecht die ze niet bewust opzoekt. Als ze na schooltijd iets uit een schoollokaal wil ophalen belandt ze midden in een Chinese les en wordt verwelkomd als die ontbrekende leerling. ‘Dan gebeurt het weer en ze kan niet verklaren waarom’.

De lezer kan dat wel. Die ziet al snel dat Honey overal in meegaat, mensen niet tegenspreekt en het iedereen naar de zin wil maken. En als je overal ja op zegt, beland je vanzelf in merkwaardige situaties. Dan zit je ineens aan het bed van een terminale man die dolblij is dat hij bezoek krijgt, al is ze niet de kleindochter op wie hij had gehoopt. De bezoekjes aan deze Marcel halen haar even weg uit haar chaotische leven. Daarin draagt ze de zorg voor haar gehandicapte zus, heeft te stellen met een vader die maar niet volwassen wil worden en ze probeert ze zich te verhouden tot die leuke jongen op school.  En te stellen heeft met een vader die zich als een kind gedraagt

Paard, paard, tijger, tijger van Mette Eike Neerlin is in 2015 bekroond met de Deense nationale Book Award. Jarenlang werd veel  Scandinavische jeugdliteratuur in het Nederlands vertaald maar daar lijkt een beetje de klad in te zijn gekomen. Gelukkig is dit pareltje opgepikt want het is een prachtig verhaal waarin geen woord teveel staat. Een pientere vertelstem die raak en met humor observeert, waardoor de soms absurdistische ontwikkelingen logisch blijven aanvoelen.

Marcel leert haar dat ze voor zichzelf mag kiezen maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het feestje van de leukerd is op dezelfde dag dat er open huis is in de instelling van haar  zusje. Het lukt haar niet om duidelijke keuzes te maken en zo blijft ze zichzelf in de nesten werken. Er ontwikkelt zich in rap tempo een stevige band  tussen Honey en de terminale Marcel, die naar een onvermijdelijke en ontroerende climax werkt. Tussen de regels door leert ze een wijze les: je kunt en hoeft niet iedereen te plezieren, dan doe je anderen en uiteindelijk ook jezelf te kort.

 

 

 

Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoverlijdenYoung Adultziekte