close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Over JaapLeest

Jaap in SnoTime!

Over Jaap

JaapLeest is de recensiesite van kinderboekenliefhebber Jaap Friso. Op deze site worden nieuwe kinder- en jeugdboeken besproken. Ook is hier nieuws te lezen, vooral over nominaties en prijzen. Jaap is betrokken bij de Vlaamse kinderjury en de website Boekenzoeker. Hij is vanaf 2012 jurylid van de Woutertje Pieterseprijs en zat in de jury van de Brabantse Jeugdliteratuurprijs 2010.

Jaap Friso werd in 1967 geboren in Heerenveen en is sinds 1990 woonachtig in de stad Utrecht. Hij werkte en werkt als journalist en publicist voor diverse media waaronder radio 1. Momenteel is hij parttime in dienst als beleidsadviseur bij de NCRV. In de jaren negentig verschenen van zijn hand recensies, achtergrondverhalen en interviews over kinder-en jeugdboeken jeugdliteratuur in HN-Magazine (Hervormd Nederland) en Homologie. In het seizoen 2009/2010 was JaapLeest een wekelijkse rubriek in het het radio 2 proramma SnoTime!.

 

Jaap over Jeugdboeken

"Ik las als kind al zoveel mogelijk. De gebruikelijke populaire boeken: van de Kameleon, Annie M. G. Schmidt tot Jan Terlouw en Paul Biegel en ik smulde van de kommer- en kwelboeken van uitgeverij Lemniscaat. Toen had ik altijd al een boek bij me en was ik een veelvraat. Ik had, denk ik, niet zoveel oog voor kwaliteit of thema's: ik wilde gewoon lezen. Op latere leeftijd kwam ik opnieuw in aanraking met jeugdboeken. In het begin vooral met adolescentenliteratuur, boeken op de grens van de volwassenheid. De boeken van Peter Pohl en Aiden Chambers maakten diepe indruk op me. Jeugdliteratuur over identiteitsvragen, over seksualiteit en ontwikkeling, zonder al teveel opsmuk en uitermate indringend. Ik vond het een fascinerend genre en daarmee was de kiem van mijn interesse voor jeugdboeken gelegd. Ik maakte (opnieuw) kennis met het werk van Nederlandse schrijvers als Veronica Hazelhoff, Ted van Lieshout, Imme Dros, Guus Kuyer en Sjoerd Kuiper. En later ook nog heel veel andere schrijvers. Aanvankelijk hield ik me vooral bezig met 12+-boeken en liever nog 15+-boeken en was ik vooral geïnteresseerd in de zogenaamde literaire boeken. Door de jaren heen is mijn belangstelling breder geworden. Er is zoveel moois, zowel wat betreft stijl en vorm als thematiek. Ik lees boeken vooral omdat ik van het lezen van geniet en misschien vertel en schrijf ik erover omdat ik zou willen dat meer volwassenen jeugdboeken lezen. Alhoewel, waarom eigenlijk? Ik ben geen ambassadeur maar vooral een enthousiast lezer die vooral daar vanuit gaat: van het lezen. En minder van educatie of vorming of literaire bedoelingen. De website heet dan ook niet voor niets JaapLeest. Lezen is de hoofdzaak en dat enthousiasme wil ik graag delen. Ik zie dan ook uit naar reacties op de besprekingen en houd me aanbevolen voor al jullie opmerkingen, commentaar en nieuwtjes waar het om jeugdboeken gaat."