close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Over hagelslag en chocoladehagel

Jan Paul Schutten had voor zijn kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje de medewerking van o.a. Coca Cola en McDonalds nodig en het was niet helemaal zeker of dat ging lukken. Daarom schreef hij voor de zekerheid al vast nog maar een boekje met etenswaardigheden.

Leuke verhaaltjes van dezelfde met talloze weetjes waar ik hier kwistig mee zou rond kunnen strooien. Dat de chips nogal per ongeluk zijn ontstaan, dat de graaf van Sandwich graag gemakkelijk eten wilde tijdens het kaarten en dat alleen de hagelslag van Venz hagelslag mag eten en al het andere slechts chocoladehagel. Het boek puilt uit van dit soort wetenswaardigheden en daar zitten zeker genoeg leuke en grappige tussen maar het is een allegaartje, een soort ratatouille, om maar even in stijl te blijven. Schutten schiet van hot naar her en het gebrek aan thema en lijn, wreekt zich in dit boekje. De verhaaltjes zijn bovendien tekort, te willekeurig en te lollig om te overtuigen. Schutten is soms heel stellig zonder dat hij aan onderbouwing doet. Hij stipt dingen aan en wij moeten het maar geloven en dat komt soms wat betweterig over. Leuk boekje maar naast De wraak van het spruitje doet het wat flodderig aan.

De illustraties in Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jeroen Funke zijn  erg goed. Funke geeft op cartooneske wijze spitsvondig commentaar geeft bij de verhaaltjes over eten.

Titel Boek:

Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden

Auteur:

Jan Paul Schutten

Kaft:
Tags : etenKinderboekNon-fictieWeten en leren