close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Ook de Gouden Griffel is voor Lampje van Annet Schaap

Ook de Gouden Griffel 2018 is voor Lampje. Na de Nienke van Hichtum Prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Het succesverhaal van Annet Schaap houdt niet op. Een bekwame illustratrice van kinderboeken die zelf een jeugdroman schreef en er iedereen en alles mee omver blies. Schaap mocht aan de vooravond van de Kinderboekenweek de Gouden Griffel in ontvangst nemen en is daarmee de tweede schrijver die de drie belangrijkste kinderboekenprijzen van het jaar wint (na Peter van Gestel voor Winterijs in 2002).

Bij verschijnen schreef ik dat Annet Schaap voor haar illustraties nooit grote prijzen heeft gekregen maar dat het me niet zou verbazen als ze voor dit schrijven wel wordt bekroond. ‘Sterker nog: dat zou meer dan terecht zijn. Lampje werd unaniem de hemel ingeschreven door de Nederlandse kinderboekrecensenten. Het gebeurt niet zo vaak dat het gilde zo eensgezind is. Het bleek een voorteken voor deze prijzenregen.

Trouw noemde Lampje ‘een ge-wel-dig boek waarvan je hoopt dat het wordt voorgelezen aan op z’n minst alle zesde- en zevendegroepers, op school of thuis.’ Het NRC meende  dat Lampje laat zien dat vrijheid vooral schuilt in de acceptatie van eigenheid, eigenaardigheid en feilbaarheid. ‘Niet alleen slaagt Annet Schaap erin een boeiend avontuur te kunnen construeren dat je in één ruk uitleest, ze blijkt ook een schrijver die een ontroerend, echt verhaal te vertellen heeft.’  De Volkskrant stelt dat het boek echt alles heeft: ‘Een zielige en toch stoere hoofdpersoon, een dan weer wel, dan weer niet eng monster, zeemeerminnen en piraten, meeslepend verteld én geïllustreerd’. Op JaapLeest schreef ik: ‘Het valt vooral op hoe mooi en ingehouden Schaap schrijft.  Ze grossiert in mooie zinnetjes. Wanneer Lampje ten einde raad is, is ze ‘moe van het tegen de wereld aan duwen’.’